Efterfrågan på alkoholfri öl ökar stadigt. Trots det är det fortfarande många som inte provat. Carlsbergs Ölbåten lockar fler till den alkoholfria vågen.

– Det har varit en otroligt positiv respons, bara glädje när vi kommit. Folk har simmat ut till vår båt, paddlat fram i kanoter och kajaker och gjort allt för att få en alkoholfri öl, säger Pamina Falk, skeppare på Ölbåten och tillägger att de haft ett perfekt väder då många vill svalka sig med en alkoholfri öl. 

Under turnén  har hon mött både folk som aldrig provat alkoholfri öl och andra som lovordar den, speciellt som ett alternativ till lunch.

Ölbåten turnerade i Stockholms skärgård under ett par veckor och besökte Djurö, Sandhamn, Vaxholm och många andra kända sommardestinationer. Bakom Ölbåten står Carlsberg och satsningen som går i linje med tidigare års kampanjer, till exempel ”Vem kör?”, som man genomfört flera år i samarbete med restaurangkedjan Harrys. 

I år satte man fokus på att erbjuda alkoholfria alternativ till sjöss. Satsningen är också ett led i företagets ”Zero vision”, eller ”0 procent” oansvarig ölkonsumtion men naturligtvis också en kampanj för att få fler att upptäcka Carlsbergs alkoholfria sortiment. 

– Vi har alltid sagt att smaken är viktigare än procenten och för alla som både gillar att vara ute på sjön och att njuta av en god öl finns det många smakrika alternativ att välja mellan. säger Henric Byström, kommunikationschef på Carlsberg Sverige. 

Alkoholfritt på Glorias

Marcus Andersson bar- och restaurangchef Restaurang: Glorias Plats: Lund Ölsortiment: Uppåt 150 ölsorter, varav sex alkoholfria bland annat Carlsberg, Erdinger och Eriksberg Hovmästarlager.

Hur beskriver du Glorias?

– Det är en amerikansk sportbar med 100 till 150 sorters öl. På menyn finns hamburgare och steaks och vi har fyra barer varav en är utomhus. 

Hur ser efterfrågan på alkolholfri öl ut? 

– Den har ökat lavinartat. Förr var många skeptiska till alkolholfri öl. Jag tror att många förknippade den med lättöl – fast med ännu mindre smak. Men så fort man provar så inser man att den är godare – att det är en vanlig öl, fast man tagit bort alkoholen. Gästerna som vågar prova beställer oftast igen. 

Vem är den typiska alkoholfri-öl- gästen?

– Förr var det kanske mest gravida men idag är det alla. Vi sålde väldigt mycket alkoholfritt innan semestern. Nu under semestertider väljer fler öl med alkohol. 

Hur påverkar ert breda sortiment av alkoholfrittförsäljningen?

– Positivt. Alkoholfri öl är som all annan öl. En del gäster vill ha en lager, andra vill ha en öl med mer smak. Det gör att vi kan sälja mer. Många internationella gäster väljer Carlsberg. Det är bra att ha välkända ölsorter som grund. 

Hur tror du den alkoholfria försäljningen kommer att utvecklas?

– Jag tror att den kommer att öka. Många yngre gäster väljer även bort alkohol men vill ändå gå på krogen och ta en öl. Och jag tror att det är bra att det finns öl som innehåller noll procent alkohol – för de som av olika anledningar inte dricker. 

Så här tillverkar Carlsberg sin alkoholfria öl

Henric Byström
Carlsberg Sverige

Vi har här medvetet valt att inte gå närmre in på flödet i den här apparaten som separerar alkohol från ölen.

– Även om alkohol är en smakbärare är starkast inte alltid bäst, en smakrik öl definieras inte av procenten, säger Henric Byström på Carlsberg Sverige. 

Alkoholfri öl, är per definition öl som innehåller max 0,5 procent alkohol. Den tillverkas genom att efter avslutad bryggning koka ölen. Eftersom alkohol förångas redan vid 78,3° C, utan vacuumtryck,kan denna ledas bort i gasform och resterande vätska användas. 

– På vårt bryggeri i Falkenberg använder vi vacuumdestilering där vi förångar alkoholen, med hjälp av undertryck, i två steg vid olika temperaturer. Detta för att bevara smaken i ölen på ett så bra sätt som möjligt. säger Henric. Genom att utsätta drycken för tryck kan alkoholmolekylerna förgasas vid lägre temperatur. Mindre värme innebär att smaken bevaras bättre. 

– Ölen passerar genom ett filter, så finmaskigt att bara vatten- och alkoholmolekyler kan passera igenom. Alkoholen destilleras sedan ut ur vattnet, varefter vattnet återförs till den filtrerade vätskan på andra sidan filtret.

3 olika tillverkningsmetoder

Värmebehandling

Ölet värms försiktigt upp i vakuum och alkoholångan leds bort. Den här metoden används av Carlsberg. 

Omvänd osmos 

Alkoholen filtreras bort med hjälp av ett finmaskigt filter i ett omvänt osmos-system. 

Avbruten jäsning

Med den här tekniken hindrar man uppkomsten av alkohol under bryggningen genom att tillverka en vört som innehåller lite socker och att använda en speciell jäst.