Sveriges idag äldsta aktiva varumärke Carnegie Porter fyller 175 år. Portern som är känd över hela världen firas med en jubileumsbrygd signerad Daniel Eriksson och Garett Oliver.

Det är en historisk dag på bryggeriet i Falkenberg även om det mesta arbetet pågår som vanligt. I förpackningslinjen fylls flaskor, burkar och ölfat i ett rasande tempo. Men det är i en annan del av bryggeriet som det historiska sker. En lastbil med amerikanska bourbonfat har just anlänt. Och Carlsbergs bryggerimästare Daniel Eriksson och hans team har fått sällskap av Garrett Oliver och hans gäng från Brooklyn Brewery. Anledningen är att Sveriges idag äldsta varumärke Carnegie Porter fyller 175 år och det ska firas med en jubileumsbrygd.

– Det är första gången i den här anläggningens historia som vi arbetar med träfat, säger Daniel Eriksson och tillägger att det var ju så Carnegie Porter en gång tillverkades. Då, för 175 år sedan, fanns inga rostfria tankar. Nu rullas de gamla bourbonfaten in i bryggeriets hjärta och arrangeras i rader. Grabbarna från Brooklyn är vana att arbeta med fat. De tömmer faten på några droppar whiskey som lämnats kvar för att hålla dom fräscha. Därefter fylls faten med koldioxid så att kontakten med syre minimeras när ölet sedan ska fyllas på. När det är klart, är det dags att fylla faten med jubileumsbrygden.

– Om jag hade varit pizzabagare hade jag beskrivit den som ”extra allt”, säger Daniel om portern. Till skillnad från vanlig Carnegie Porter som är en underjäst lager har han till den här brygden använt både över- och underjäst.

– Jag tycker att en del ale kan bli lite för söta, förklarar Daniel varför han använt två sorters jäst. Överjästen kommer från det finska bryggeriet Sinebrychoff som tillverkar en porter han gillar.

– Överjäsningen bidrar med fruktsmaker, kaffe, choklad och karamell, säger Garrett Oliver och beskriver jubileumsportern som relativt bitter.

– Faten kommer att minska bitterheten och addera smaker av vanilj, kokosnöt och kanske lite bourbon, säger han. Samarbetet mellan de bägge bryggmästarna har gått bra. Garrett hade gärna lagt alkoholhalten på 8 procent men Daniel anpassade den lite efter svenska förhållanden och la den på 6,5 procent. Garrett har bidragit med sin kunskap om fatlagring och hur man tappar på fat samt sett till att de amerikanska bourbonfaten kommit till Sverige. Daniel har tagit vara på Carnegies ursprungliga värden och valt jäst och humle i linje med vad Carnegie Port står för.

– Jag ville göra ett öl så nära orginalet som möjligt. Även om amerikansk humle kommer med stormsteg så tycker jag att det vore vanvördigt att använda den till Carnegie Porter, säger han och berättar att han använt Hallertaur humle. Till fyllningen har Daniel satt ihop en specialslang med fyra munstycken. Det är ett bra arbetspass att fylla 25 000 liter porter. När det första fatet är fyllt ber Brooklynkillarna Daniel att slå i den första pluggen. Nu ska ölet ligga på fat i åtta veckor innan det tappas på champageflaskor. På etiketten kommer det både var Daniel Erikssonsoch Garrett Olivers namnteckningar.

– När vi valde att gå ”all in” i det här projektet så ville vi ha en flaska som kommunicerar mycket kraft, säger Daniel.

– Det kommer att vara gott när det lanseras, säger Garrett och tillägger att det kan lagras i flera år. Han tror att ölet kommer att passa till kötträtter som biff och fläsk men det kommer naturligtvis även vara gott att dricka som det är. Daniel har högre förväntningar:

– Jag tror att det kommer vara ett öl för livsnjutare. Det kommer att funka som ett efterrättsöl tillsammans med en bitter chokladkaka. Men å andra sidan finns det även lätta smaker i ölet som passar till ostron. Ett första smakprov blir på Öl- och whiskyfestivalen i höst men annars får man vänta tills lanseringen på Systembolaget i november.