Huset under bron är en mångfacetterad restaurangverksamhet. På sommaren är den tillhörande Trädgården en självklar mötesplats. Helst över en smakfull Somersby Cider. 

 Det här är en modern folkpark, säger Jon Birgne, en av krögarna bakom Huset under bron när jag frågar honom hur man enklast förklarar alla olika verksamheter i de gamla industrilokalerna belägna under Skanstullsbron på Södermalm i Stockholm. Här ligger den prisbelönta, veganska restaurangen Växthuset, klubben Under bron, konsthallen Verket och inte minst Trädgården som rymmer allt från ett skönt eftermiddagshäng till dagsfester, konserter, konst och filmvisningar. Sommarens DJ-lista är fullmatad. Här kommer du kunna följa damernas fotbolls-VM 2019.

– Nytt för i år är att vi byggt om entrén och fått en mer harmonisk miljö, Växthusets egna uteservering har fått ett segeltak och vedeldad grill. Vi har byggt om vår pizzaservering för att minska köerna, säger Jon och målar upp bilden av den perfekta eftermiddagen på Trädgården. 

– Det är 29 grader varmt, sol över gården och 1000-1500 personer dansar, säger han och tillägger att den perfekta dagen lika gärna skulle kunna vara när de har en Växthusfest.  Då de bjuder in små lokala odlare, vinmakare och bryggerier och spelar klassisk musik. 

I alla sammanhang är maten och drycken viktig på Trädgården. 

– All mat vi serverar i Trädgården är vegetarisk/vegansk. Det är viktigt för oss och ett statement att vi vill vara med i en hållbar utveckling. 

Tillsammans med Nya Carnegiebryggeriet brygger man sitt egna Trädgårdsöl

– Det känns som utvecklingen går från humlebittra smakbomber till ljusare och lättare pilsner med lägre alkohol, fortsätter han. 

Somersby är den enda cidern som serveras i Trädgården. 

– Det finns en härlig känsla i cider, säger Jon och berättar att på en festival sålde dom slut på 4000 flaskor Somersby cider på två timmar. 

– Det är en väldigt stark produkt för åldersgruppen 18 till 20 år, säger han och tillägger att även gäster som helst dricker öl, ibland beställer en cider på slutet av kvällen. 

Somersby Double Press, en torrare cidervariant, ser han som ett bra komplement till den vanliga söta Somersby. 

– Den är torr men ändå läskande, säger han och konstaterar att gäster idag är medvetna om vad dom äter och dricker och många föredrar lite torrare dryckes-alternativ. 

– Somersby är en bra cider i en moderna folkpark, avslutar Jon. 


Sommar, sol och Somersby

Ingen sommar utan Somersby. Ta vara på sommarens försäljningstillfällen och gästernas längtan. 

– 2019 är året då allt händer för Somersby, säger Ann Baker, marketing manager på Carlsberg Sverige, med ansvar för cider och RTD*-kategorin. Det är idag över tio år sedan Somersby lanserades och den är nu tillgänglig i Europa, Asien och Kanada. Mest spännande är att Somersby-familjen blivit större och bredare. 

I mitten har vi svenskarnas favorit Somersby Päron Cider, omgiven av sina lika lekfulla och spontana syskon Eko äpple och Svartvinbär. Runt dem hittar vi de lite vuxnare och mer avslappnade varianterna Rosé, Secco och Double Press. Det senaste festliga tillskottet är en söt ekologisk cider med smak av Päron – Cloudy Pear. Därtill inte mindre än fyra fjärilslätta alkoholfria alternativ. 

– Med det här breda sortimentet finns det många passande tillfällen för att servera en Somersby. Som en fördrink innan maten, till after work, brunch eller varför inte erbjuda en alkoholfri Somersby till lunchen, säger Ann.

– Idag är många gäster väldigt medvetna om vad de äter och dricker och många efterfrågar drycker med lägre alkoholhalt, fortsätter hon och jämför Somersbys 4,5 procent med ett glas vin som ligger mellan 11 och 15 procent. 

– Istället för ett glas vin kan man dricka två Somersby, säger Ann och tipsar om att den klassiska söta Somersby Cidern helst serveras med is i ett större glas. De lite torrare alternativen från Sommersby gör sig bäst väl kylda och serverade i vinglas. 

– Under sommaren 2019 kommer Somersby att åka på smakturné i Sverige med det nya alkoholfria sortimentet.

– Många kommer att få smaka på Somersby och fler och fler kommer att hitta sin favorit i sortimentet, fortsätter Ann och berättar att Somersby även kommer synas på en mängd andra ställen. För restaurangbranschen innebär det att gästerna kommer känna till ciderkategorin mer och även ha högre förväntningar. Det gäller att lyfta fram cidern på menyerna och i restaurangens exponering. 

– Somersby är lätt att matcha med mat och passar utmärkt till många sommarmenyer,  säger Ann. Det kommer att vara enkelt att sälja Somersby sommaren 2019.

* RTD= Ready To Drink, exempelvis Xide, Garage Hard Lemon och Cube Sour Lemon.