Carlsberg Sverige återlanserar Draught Master, ett nytt ölfatssystem som utvecklats under tio år och börjar bli vanligt ute i Europa. Med den nya tekniken håller ett öppnat fat upp till 30 dagar.

Det är en ny tid som börjar nu, säger Christina Körmendi, Head of Strategic Projects On Trade på Carlsberg Sverige om det paradigmskifte som kommer att ske i restaurangbranschen. Under tio års tid har Draught Mastersystemet utvecklats och det är redan etablerat i flera länder i Europa. I Sverige har för närvarande 75 restauranger bytt från traditionella stålfat till Draught Master.

Fördelarna med det nya systemet är flera: längre hållbarhet, fräschare öl, enklare hantering, ett rengöringssytem som gör att kunden själv kan sköta slangrengöring. Man  slipper den extra kolsyrepatronen som trycker fram ölet i systemet, faten är stapelbara och när dom är tömda så är förpackningen inte större än ett tvåliters mjölkpaket.

– Den viktigaste fördelen med längre hållbarhet och mindre fat är att man kan ha ett mycket bredare sortiment . Och det skapar stora möjligheter, fortsätter Christina.

– På restaurang vill gästerna helst ha fatöl, säger hon och betonar hela kvalitetskedjan – sortimentmixen, rena brandade glas, upphällningen och skumkronan. Alla parametrar som skapar gästupplevelsen.

– Med Draught Master kan du ha flera premiumöl på fat och ett prisdifferentierat sortiment. Det leder till ökad lönsamhet för våra kunder, avslutar Christina.

Så här fungerar Draught Master

En 20 liters PET-kapsel fylld med öl placeras i en behållare. Med hjälp av lufttryck pressas kapseln ihop och gör att ölet når tappkranen. Ölet kommer aldrig i kontakt med syre. Systemet larmar när det är dags för rengöring och kunden rengör själv enkelt med tillhörande rengöringsmodul.

Fatöl i två modeller

Draught Master kommer att finnas i två utföranden, en stationär och en mobil.

Café Den Blå Hund, Köpenhamn

Vi bytte till Draught Master för ungefär sju månader sedan och det fungerar riktigt bra. Det är enkelt för personalen att hantera. De gamla stålfaten vägde 37 kilo och de nya PET-faten väger cirka 22 kilo. Vi har begränsat med förvaringsutrymmen, och när vi tömt ett PET-fat så är det bara att slänga det. De gamla faten tog mycket plats, även när de var tomma.

Hållbarheten på 30 dagar gör att man inte behöver oroa sig för att ölet ska bli dåligt och systemet säger automatiskt till när det behöver göras rent. Det är ett smart system. Det går inte att servera öl, om man inte kör rengöringsprogrammet.

Det blir inte heller något svinn, med öl som skummar och liknande, eftersom det är ett slutet system. Ingen luft kommer i kontakt med ölet. Inget svinn ger mer pengar i kassan. Det här systemet är mycket bättre än det gamla.