DSC_1305Efter att du skrivit avtal med Carlsberg är det dags att installera utrustningen som behövs för att ta ölen från fatrummet hela vägen till öltappen. Så här går det till.

Det är tidig morgon på Mood-gallerian i Stockholm och kommersen har ännu inte riktigt kommit igång. På Boqueria Torget förbereder några av kockarna tapas i olika format som drar till sig lystna blickar från de förbipasserande flanörerna. Den här morgonen har kockarna i baren fått sällskap av Carlsbergs installatörer som håller på att byta ut tidigare ölleverantörs kranar mot Carlsbergs utrustning.

– Jag behöver två Y:n, två U:n och två T:n, säger Claes Högberg med armen instucken mellan två skåp. Bokstäverna är snabbkopplingar för pvc-rören som tar ölen från fatrummet hela vägen till ölkranarna. Plaströren går i en kyld och isolerad ledning som kallas för pytonslang. Den ringlar sig upp genom ett hål i golvet och in bakom kylbänkar, ismaskiner och diskställ hela vägen fram till ölkranarna. Claes lyser in med en ficklampa i springan mellan skåpen och med en kassaskåptjuvs fingerprecision fixerar han en ölkran och gör dom sista kopplingarna. En halvtimme innan öppning plockar teamet ihop sina saker för dagen enligt överenskommelse. Imorgon ska allt vara klart.

Lasse Larsson är teknisk chef på Carlsberg och ansvarig för både installationsteamet och service- och underhållsteknikerna. Han har jobbat med bar- och ölsystem sedan mitten av 80-talet. Hur går egentligen en installation till?

– Vi får en beställning av säljaren som ska innehålla allt vi behöver veta för en installation, säger Lasse. Det handlar om sortiment, typ av fat/tank, antal öl och utrymmen.

– Därefter tar vi kontakt med krögaren och bestämmer när vi ska göra installationen, fortsätter han och berättar att utrustningen beställs från Carlsbergs huvudlager. I vissa speciella fall specialdesignas även ölkranar åt kunden. När man väl fått utrustningen kan installationen börja. Hur lång tid det tar beror helt på verksamheten.

– På Mall of Scandinavia hade vi första mötet i april och var klara i november. Det styrdes av bygget i övrigt, förklarar Lasse. Så lång tid tar det dock inte för en ”vanlig” restaurang. På Boqueria i Stockholm arbetade teamet totalt fyra dagar.

Men vad ska man tänka på vid en installation av ett fatölssystem?

– Ölkranarna ska placeras där dom syns bäst för gästen. Det är ölen som krogen tjänar pengar på. Här är kundens lönsamhet, säger Lasse och tillägger att han inte förstår hur man kan sätta ölkranar i väggen bakom baren. Det gör det svårare för gästen att välja öl.

– Jag tror att det är en modenyck som kommer att märkas i plånboken. Carlsbergs kranhuvuden är utrustade med så kallade ”frogeyes” som gör att man kan se varumärket även från sidan. – Det har gjorts många undersökningar på hur ögat rör sig i baren. Man ”läser” från vänster till höger. Den öl du vill sälja mest av ska vara till vänster för gästen på kranhuvudet, tipsar han.

– Om jag skulle öppna en restaurang så skulle jag i första hand tänka på kvalitén, fortsätter Lasse och förklarar att ölfaten ska vara så nära kranarna som möjligt men man måste också ta hänsyn till leveransvägen. Kvalitén styrs också av den service som Carlsberg gör hos sina kunder, efter installationen. Det är en schemalagd rengöring med ett par veckors mellanrum. Ledningarna spolas då med ett speciellt rengöringsmedel och sköljs sedan med vatten. Vilken är då hans egen favoritöl?

– Oj det var en svår fråga. Guinness är väldigt gott. Självklart serverad från fat.

Installationsprocessen

Processen styrs från krog till krog och skiljer sig en del åt om det är en nybyggd restaurang, ett till fat som ska installeras eller om restaurangen bytt leverantör till Carlsberg.

1. Carlsbergs säljare lämnar en beställning till teknikavdelningen som innehåller det som man kommit överens om i avtalet.

2. Teknikerna kontaktar krögaren för att gå igenom beställningen och hitta bästa datum för installation.

3. Utrustningen beställs från Carlsbergs lager. I vissa speciella fall tillverkas kranhuvuden efter en speciell design.

4. När utrustningen kommit till Carlsberg tas ytterligare kontakt med krögaren för att spika datum och tid.

5. Installation – från fatrum till tapp.