Bryggeriet Eriksberg grundades 1864 och låg vid nuvarande Lisebergs södra entré i Göteborg. Idag görs Eriksberg Original på malt från Tosterups Gård på Österlen. Och är en storsäljare, inte minst i staden där allt började.

Kornet utanför Tosterups Gård på Österlen vajar lätt i vinden. Sorten heter Propino och ger efter en lätt rostning det fylliga öl som kännetecknar Eriksberg. Det är ingen nyhet att gästerna bryr sig om varifrån maten kommer. Det gäller givetvis även drycken. Sedan ett par år tillbaka kommer all malt till Eriksberg Original från Tosterups Gård, som är certifierad av Svenskt Sigill. Jan Ehrensvärd, är ägare och driver gården i sjunde generationen.

– Vi lägger ner mycket arbete på att leverera en riktigt bra råvara. I början skickade vi 700 ton till mälteriet per år, men i takt med att Eriksberg har ökat försäljningen så har även våra volymer ökat. Under 2016 levererade vi närmare 1400 ton, säger han och berättar att det känns kul att få vara en del av Eriksbergs framgång.

En annan lika viktig del i framgången är alla restauranger som serverar Eriksberg. Krog har pratat med två krögare i Göteborg.

Kerstin Brandeby på Berzelius bar och matsal.

Berzelius Bar och Matsal

Hur beskriver du restaurangen?

Berzelius är ett svenskt brasseri, en familjär restaurang med många stamgäster och gäster från event på Scandinavium, Liseberg eller mässan. Vi håller hög nivå på maten och servicen och vill att det ska kännas enkelt och naturligt att komma hit. Vi serverar lunchen ända fram till klockan 16, vilket passar många från mässan, som gärna tar sig ett glas vin eller öl till lunchen.

Är det viktigt att gästerna känner sig hemma?

– Det är en av de viktigaste faktorerna, att man känner sig välkommen och kan slappna av. Att intressera sig för gästen gör det roligare att jobba, om man tillåter sig själv att lära känna gästerna. Man behöver inte hålla en distans.

Är Eriksberg ett populärt öl?

– Ja, men jag tror att vi säljer lite mer av Falcon. Eriksberg säljer vi näst mest av. Vi har Eriksberg Karaktär på fat och Eriksberg Original på halvlitersflaska. Det är en väldigt bra öl, fin och fyllig smak, som passar väldigt bra till vår mat, svensk husmanskost och svenska tapas.

Stamgästerna håller sig till sina favorit-öl. Yngre gäster dricker gärna mikroöl, men Eriksberg säljer även bra hos den generationen.

Lars Ahlström, Fiskekrogen 0705-507400

Fiskekrogen och Bifångst

Hur beskriver du restaurangen? 

Fiskekrogen är en klassisk fiskrestaurang som jag drivit sedan 1996, vi jobbar mycket med det klassiska, plattfiskar som piggvar med brynt smör, men har även en innovativ sida. Vi försöker leda utvecklingen, inte följa den. Vi har en ”restaurang i restaurangen” som heter Bifångst med en egen mer modern meny med mycket inspiration från Japan.

Vad är viktigast för dig?

– Vi vill att gästerna ska ha trevligt, och kanske lära sig något om fisk eller varför vi satt en viss dryck till en maträtt, när dom är här. Restaurangen går bra men man får inte luta sig tillbaka. Du måste fortsätta jobba hela tiden. Jag har många duktiga kockar, både tjejer och killar, som har mat som ett stort intresse, en livsstil. Vi hämtar inspiration från resor, kokböcker och andra kulturer. Sedan måste man ha roligt ihop. Har man kul så blir det ett bra resultat. Det är viktigt att alla vill.

Är Eriksberg ett populärt öl hos er?

– Ja, både på flaska och fat. På fredagar och lördagar serverar vi en fisk- och skaldjursbuffé. Och öl och skaldjur är ju så gott tillsammans, så vi rekommenderar gärna Eriksberg. Smaken är viktigast, jag hade aldrig kunnat servera något jag själv inte gillar. Eriksberg har en bra kvalité och smak, det är därför varumärket blivit så starkt.