0lHg7fW3owDJnpVT3p-op28tMwudGOkxhXGxbCMIxX8Ölpodden pluggar in mitt i den sprudlande ölrevolutionen och har under första året avverkat en rad intressanta ämnen. Fler spännande teman, människor och resor väntar runt hörnet.

– Vad är det  som händer, frågar jag Christian Eikner, alias CC, barchef på Nya Carnegiebryggeriet och värd för Ölpodden på tal om den ölrevolution som vi är mitt uppe i. Senaste, högst obekräftade siffran, är att det öppnar 3,6 bryggerier i månaden i Sverige. Kastar du en snabb blick i backspegeln är det också värt att notera att 1986 fanns det endast 16 bryggerier i Sverige.

– Man har fått upp ögonen för kvalitet framför kvantitet. Öl har gått från att vara något man såg ner på till en dryck som man kan ta med sig in i finrummet, på samma sätt som whiskey, vin eller cognac, säger Christian där vi sitter i baren på restaurangen till Nya Carnegiebryggeriet.

– Ölpodden handlar om bira. Det är ett samtal mellan intressanta människor som pratar om olika aspekter på öl

Med sina dryga 20 år bakom en rad bardiskar i Stockholm har han sett utvecklingen på nära håll. För ungefär 15 år sedan kände han alla landets bryggare till förnamnet och hade deras telefonnummer. Så är det inte längre, även om Christian i egenskap av programledare för Ölpodden och barchef, följer utvecklingen noga.

Men vad är då Ölpodden? En podcast kan enklast beskrivas som ett radioprogram som du kan ladda ner till din telefon och lyssna på närsomhelst.

– Ölpodden handlar om bira. Det är ett samtal mellan intressanta människor som pratar om olika aspekter på öl, säger Christian och berättar att han inte har ett manus till varje program utan snarare ett antal stolpar. Hittills har vitt skilda ämnen behandlats, bland annat malt, design, var ölsverige är idag, ölbloggar, julens smaker och senast en guide till ölstockholm. Målgruppen är alla som är ölintresserade.

– För mig är öl smak och nya upplevelser. Har du en favoritöl? Kul. Men våga prova något annat, säger Christian och betonar att ölpodden vill sprida kunskap utan pekpinnar.

– Öl för oss är njutning. Kärlek. Ingen skola. Det ska vara lustfyllt, säger han.

Det är också Christians jobb att balansera nivån, att å ena sidan låta experterna vältra sig i humlesorter, malttyper och olika jästsorter och å andra sidan även göra programmet begripligt för vanliga människor.

Steve Hindy berättar om craft beer-utvecklingen i USA.

Steve Hindy berättar om craft beer-utvecklingen i USA.

CC med Robin Johnander från Gamla Enskede Bryggerier.

CC med Robin
Johnander från Gamla Enskede Bryggerier.

– Det är väldigt viktigt att hitta rätt personer, säger Christian. Hittills har podden gästats av flera bryggmästare: Garrett Oliver, Brooklyn, Daniel Eriksson, Falkenberg för Carlsberg, Falcon och Pripps, Anders Kotz från Adelsö, Björn Falkeström från Oppigård, Arlo, Ska Brewing och många fler. Men även andra branschnära personligheter som Marianne Wallberg, Öl- och Whiskyfestivalens arrangör eller Steve Hindy, Brooklyns grundare.

– Jag kände mig lite ”starstruck” när jag träffade honom. En fantastiskt ödmjuk och trevlig person, som levt ett otroligt intressant liv, säger CC. Bakom podden står Carlsberg Sverige.

– Men det är ingen Carlsberg-pod, säger Christian och berättar att man tar in gäster från alla olika bryggerier. Målet är att främja ölkulturen. Responsen har varit väldigt god. Idag har man över 5000 nedladdningar per avsnitt.

– Jag lär mig väldigt mycket av gästerna, svarar Christian på frågan vad han tycker är roligast med podden.

– Ibland när jag bär ut en tallrik i matsalen och serverar gästerna så tittar någon upp och säger: Jag känner igen din röst. Är det du som är Christian i Ölpodden?

– Det är fantastiskt roligt att veta att podden når ut till folk.

Alltid lika välformulerad, Garrett Oliver, Brooklyn Brewery.

Alltid lika välformulerad, Garrett Oliver, Brooklyn Brewery.

CC med Robin Johnander från Gamla Enskede Bryggerier.

CC med Robin Johnander från Gamla Enskede Bryggerier.

ÖLPODDEN – LADDA NER OCH LYSSNA!

1. Var ligger ölsverige i dag?

2. Malt

3. Sthlm Beer & Whisky Festival

4. Bonusavsnitt – Mässbubbel från SBWF

5. Ölbloggare

6. Ölpodden goes international

7. Bryggare 1 on 1 – Ska Brewing & Dalarado Brewery

8. Julens smaker

9. Bryggare 1 on 1 – Adelsö och Oppigårds

10. Nöjesguidens ölmässa

11. Bryggare 1 on 1 – Not For Sale Ale & Dugges

12. Öl och design – Del 1

13. Öl och design – Del 2

14. Ölpodden på Spritmuseum

15. Bryggare 1 on 1 – Coppersmiths och Nils Oscar

16. Vi tar en öl med Steve Hindy

17. Öldestination: Stockholm