Anna Wallner, Trade Education Manager på Carlsberg Sverige

Anna Wallner, Trade Education Manager på Carlsberg Sverige

– Sättet att arbeta med dryckeslistorna har blivit mycket bättre men det är fortfarande en lång väg kvar att gå, säger Anna Wallner. Normen på många restauranger är fortfarande vin och kaffe. Gäster som hellre dricker öl och te, faller utanför.

– Vi dukar matsalen med vinglas och frågar gästen om han eller hon vill titta på vinlistan. Och efter maten frågar vi om sällskapet önskar kaffe, fortsätter hon. Kaffet erbjuds i alla möjliga olika varianter, espresso, macchiato, cappuccino osv. Att beställa en kopp te bryter mot normen och vanligen finns inget annat än Earl Gray. Ofta är det samma sak med ölsortimentet, dvs. en uppsjö av viner från hela världen, men kanske bara tre till fem olika öl.

– Det är klart att om man går till en vinbar, så dricker man vin, men på många restauranger har man ett ganska litet ölsortiment, trots att man som krögare inte anser sig vara en ”vinbar”, säger Anna och poängterar att det fort-farande är vanligare med frågan ”Vill du titta på vinlistan?” istället för ”Vill du titta på vår dryckeslista?”.

– Vi tänker på segmentet dryck efter väldigt inarbetade schabloner, fortsätter hon även om det är en förändring på gång. Fler och fler krögare börjar ställa detaljerade frågor till oss på Carlsberg: Vad är det för malt i den här ölen? Vad använder ni för humle? Kan vi skriva det på menyn? En annan aspekt är att det idag också efterfrågas fler alkoholfria drycker och drycker med lägre alkoholhalt. En del gäster kör bil, andra tränar mycket eller undviker alkohol av andra orsaker.

– Alkoholfri öl har kommit betydligt längre smakmässigt än alkoholfritt vin, säger Anna. Krögaren har ett an-svar att erbjuda alkoholfria alternativ och för gästerna kanske det inte är så kul att alltid dricka läsk eller vatten.

– Som krögare bör man börja med ett blankt papper. Sätta sig in i gästens situation och tänka att alla gäster faktiskt inte är stöpta i samma form. En del vill ha vin. Andra öl. En del föredrar alkholfritt, säger hon och berättar att en restaurang som verkligen är bra på det är Hasseludden Yasuragi.

– Dom tänker inte bara vin/öl utan ser på många dryckesalternativ till måltiden. Fler borde tänka lite utanför lådan, avslutar hon.