DSC_8404Carlsberg lanserar DraughtMaster, ett nytt fatölssystem med hållbarhet på 30 dagar för påbörjade fat, att jämföras med dagens stålfat som bör konsumeras på fem dagar. Nu ges alla möjligheten att servera en perfekt fatöl.

– Det här kan innebära ett systemskifte, som när e-post ersatte faxen, säger Kristoffer Karlsson som arbetar med Teknik & Service på Carlsberg Sverige. Systemet heter DraughtMaster och använder engångs PET-fat på 10 eller 20 liter istället för dagens stålfat. PET-fatet placeras i en behållare och pressas samman med hjälp av lufttryck. Kolsyran är redan tillsatt vilket gör att man inte behöver kolsyrepatroner. Resultatet är ett gott öl med jämn kvalitet utan de ”hygieniska risker” som förekommer med Co2 och stålfat.

– Det spelar ingen roll om klockan är fem på eftermiddagen eller elva på kvällen, om det är stilla eller massivt tryck i baren. Oavsett när du serverar så får du perfekt fatöl varje gång, säger Aaron Pasternack på Carlsberg Sveriges Business Development. Den 30 dagar långa hållbarheten i kombination med kvalitetssäkerheten, gör att fler kommer att kunna erbjuda en perfekt fatöl.

– Även en liten restaurang, till exempel en pizzeria, kommer att kunna erbjuda perfekt fatöl och förstärka sin lönsamhet, säger Aaron. Men även för krogar som redan har fatservering finns fördelar.

– Många restauranger har ojämn försäljning, med toppar på fredag och lördag, fortsätter Aaron. Med det här systemet behöver man inte oroa sig för att kvaliteten försämras. Utöver kvalitetsförbättringarna innebär DraughtMaster att krögaren slipper binda kapital i fat och kolsyrepatroner, men även en rad logistikförbättringar: re-turhantering, stapelbara  PET-fat, enkelt att slänga de tomma faten i vanlig plaståtervinning.

Det är tre modeller av DraugtMaster som lanseras. De bygger på samma teknik med lufttryck och har samma fördelar med kvalitet, hållbarhet och logistik som beskrivits ovan.

– De tre modellerna täcker olika behov. En verktygslåda för olika situationer, säger Aaron. DraughtMaster Select 10 är perfekt för kunder som vill ha en enkel bardisklösning. En uteservering kan kompletteras med DraughtMaster Flex 20 och få en egen bar.  Med Draught-Master Modular 20 kan man erbjuda fler varianter av premium öl.

–  Det är ”plug’n play”, fortsätter Kristoffer om DraughtMaster Select 10 och DraughtMaster Flex 20. Det handlar bokstavligen om att sticka en kontakt i väggen. Likväl är det viktigt att introducera DraughtMaster på rätt sätt. Systemet har testats hos krögare i Malmö under drygt två år och man har fått värdefull feedback.

– Det är viktigt att få alla ombord och att de känner sig trygga, säger Kristoffer. Fatöl handlar om en helhetsupplevelse och yrkesstolthet. För Carlsberg är Draught Master en viktig insats för att leda ölutvecklingen med fokus på smak, kvalitet, och servering.

– Riktig fatöl får du bara på krogen, fortsätter han och nämner  Carlsbergs Perfect Serve-program med med fokus på upphällningsteknik, glas och service för att nå den kvalitet man från Carlsbergs strävar efter.

– Vi vet att gästerna är beredda att betala för kvalitet. Det gäller inte bara ”fine dining” utan på alla restauranger, säger Kristoffer.

– Vi vill visa att Carlsberg kliver fram i konkurrensen och tar ett aktivt ansvar för fatöl. Och vi vill förstärka lönsamheten för våra kunder med kvalitet genom säkerhet och större flexibilitet, avslutar Aaron.

Patrik Holm, barchef på Himlen.

Patrik Holm, barchef på Himlen.

Enklare vardag – HIMLEN

Gamla skatteskrapan kan tyckas ligga centralt med det faktum att Himlen ligger på 25:e våningen, ställer extrema krav på logistiken. Med nya DraughtMaster 20 har logistiken underlättats avsevärt.

– För vår del har det fungerat mycket bra med den nya anläggningen, vi säljer mycket fatöl och den nya anläggningen har underlättat vår logistik.  Nu kan vi förvara våra fat i fatrummet som ligger i anslutning till restaurangen istället för att åka upp och ner till källaren med fat. En klar förbättring med tanke på att vi ligger på 25 våningen. PET-faten är smidigare samt staplingsbara, det gör det möjlig för oss att förvara allt på samma ställe, säger Patrik Holm, barchef på Himlen

 

 

Andreas Clarensius, Restaurang- och nattklubbschef

Andreas Clarensius, Restaurang- och nattklubbschef

Mer utrymme, mindre bekymmer – IZAKAYA KOI

Izakaya Koi, vid lilla Torget i Malmö, är en japansk restaurang med nattklubb, tre våningar, stor uteservering samt takterass. De har fem barer under högsäsongen och gick över till DraughtMaster för cirka ett år sedan.

– Viktigast för oss har varit hanteringen. Det är extremt positivt hur mycket utrymme vi har sparat. Vi har gått från 15 m² till ½ m² i dryckesförrådet. Ölkapseln är inte större än en handboll när den är tömd. Faten betydligt lättare att hantera än klassiska stålfat så vem som helst orkar byta fat.  I och med att kolsyran redan är tillsatt är det inga inställningar som kan bli fel, säger Andreas Clarensius, Restaurang- och nattklubbschef.

 

 

 

DraughtMaster Select 10

Draughtmaster select 1010-liters anläggning som placeras direkt i baren. Koppla in en vanlig stickkontakt och börja servera. Perfekt för pizzeria, cafe eller kvarterskrog. Kräver ingen rengöring.

 

 

 

 

 

 

DraughtMaster flex 20

Draughtmaster flex 20Mobil enhet med en PET-kapsel på 20 liter. Perfekt för uteservering, en extra bar vid event eller liknande. Bara koppla in vanlig 220-volt kontakt. Ingen rengöring behövs.

 

 

 

 

 

DraughtMaster Modular 20

DraughtMaster modular 20PET-kapsel på 20 liter. Placeras under bardis-ken, i källaren eller ”bakom kulisserna”. Använ-der existerande utrustning till exempel slangar och tapkran. Har ett inbyggt semiautomatiskt rengöringssystem, vilket innebär att man med ett par knapptryckningar själv kan rengöra hela anläggningen.

 

 

 

 Om du också vill arbeta med en av världens främsta leverantö-rer av öl är du välkommen att kontakta Carlsberg på telefon 020-55 25 25


Om du också vill arbeta med en av världens främsta leverantörer av öl är du välkommen att kontakta Carlsberg på telefon 020-55 25 25