PX*3316635

Lord Karan Billimoria

– Cobra är en öl av indiskt ursprung och smaken är en blandning av lager och ale, säger Lord Karan Billimoria. Det är också en av världens mest prisbelönta öl och har sedan 2001 vunnit 83 guldmedaljer i Monde Selection*.

I slutet av 80-talet studerade Karan juridik på Cambridge i Storbritannien. Där föddes idén om att producera ett indiskt öl. Han ansåg att ”lager is too fizzy, ale too bitter” och såg framför sig en annan

– Men det var inte ett ”Eureka-moment”, fortsätter han och berättar att idén om Cobra utvecklades med tiden. Han minns dock ett tillfälle, när han hälsade på sin pappa som tjänstgjorde i den indiska armen. Dom var uppe i bergen i norra Indien och han blickade ut över skogarna.

– Jag drack en väl kyld indisk öl och tänkte ”jag borde nog förverkliga min idé…”

Han ansåg att ”lager is too fizzy, ale too bitter”

Karan beskriver nästa steg som tur. Han fick kontakt med dåtidens största oberoende bryggeri i Indien. Och bryggmästaren där, ung och dynamisk, utbildad i Tjeckien och med en examen från Prags universitet, tog sig an utmaningen.

– Jag kom till bryggmästaren med en väska full med prover, säger Karan. Utan att själv veta så mycket om öl började processen i laboratoriet. Karen förklarade vad han gillade med de olika proverna, smakerna och texturerna, och tillsammans utvecklades ett annorlunda recept.

Malten i Cobra är komplex. Den består av en blandning av korn, ris, majs och vete. Dessutom använder man fyra olika sorters humle.

Den första leveransen till Storbritannien välsignades av präster. Införsäljningen började på Londons alla indiska restauranger.

– Och 99 procent av alla restauranger ville köpa mer. Jag kommer aldrig glömma den support jag fick från restaurangerna, säger Karan. Då var dom två personer på företaget. Leveranserna skedde med en gammal Citroen DC 2:a med smeknamnet Albert hör också till historien. Idag, 25 år senare, är Cobra ett av asiens största premiumölmärken. Och från 2015 ingår även Cobra i Carlsbergs House of Beers.

*Monde Selection är mat- och dryck utmärkelse