Viktor Nyman, krögare på HÄktet

– Mycket bättre kvalitet på ölet, en verklig fördel. Ölet blir som det är tänkt att vara, säger krögaren Viktor Nyman om skillnaden mellan klassiska stålölfat och Carlsbergs nya fatölssystem Draught Master. Han driver sedan sex år södermalmskrogen Häktet i Stockholm, en servicefokuserad krog där samtalet och mötet mellan gästerna fanns med redan i designprocessen när han tog över krogen. Häktet är något så ovanligt som en krog med tre barer, matsal och pulserande innergård, som också är omnämnd i Guide Michelin. En restaurang som balanserar mat, dryck och social upplevelse på ett lyckat sätt. 

Viktor ser bara fördelar med Draught Master.

– Hantering med de gamla faten var hopplös, säger han och förklarar att fatrummet ligger en trappa ner i källaren och att det ofta var belamrat med tomma och fulla fat. 

Det är så här den ska vara, man känner dess karaktär

– Nu är det luftigt, det är en jätteskillnad. Rent och snyggt och bra med plats. 

Ännu viktigare än fatrummet är servicen och gästupplevelsen. Viktor häller upp en Kronenburg Blanc, ett populärt veteöl på Häktets innegård under sommarmånaderna. 

– Det är så här den ska vara, man känner dess karaktär, säger han och poängterar skumkronan och den fina kolsyran. 

På Häktet har de fem olika sorters fatöl och har kopplat ett separat PET-fat till varje tapkran för att undvika att ölet tar slut på flera kranar samtidigt. 

– En annan fördel är den längre hållbarheten, fortsätter Viktor. Ett PET-fat håller upp till 30-dagar vilket innebär att man inte behöver bekymra sig för om ett fat säljer långsammare än ett annat. 

Märker gästerna någon skillnad?

Viktor dubbelkollar med sin barchef och konstaterar:  

– Vi får mycket beröm för vår ofiltrerade Carlsberg, fast om det beror på fatanläggningen eller ölet kan jag inte säga. Vad vi däremot kan säga är att med Draught Master så sköter vi servicen själva. Vi spolar systemet varannan vecka. Det är enkelt, avslutar han.