Chris Thurgeson
Bryggmästare
Nya Carnegiebryggeriet

– Jag tvivlade inte på vattnets kvalitet, säger Chris Thurgeson, bryggmästare på Nya Carnegiebryggeriet, när han fick förfrågan om att brygga ett öl på vatten från Henriksdals reningsverk. Det var IVL Svenska Miljöinstitutet, ett oberoende miljöforskningsinstitut, som ville lyfta frågan om rent vatten och modern reningsteknik. De kontaktade Carlsberg Sverige, som tillsammans med Brooklyn Brewery, äger Nya Carnegiebryggeriet. Att rent vatten, globalt sett, är ett stort problem känner de flesta till. Det finns dock modern teknik som omvandlar avloppsvatten till dricksvatten. Utmaningen ligger kanske främst på ett emotionellt plan – kan man dricka renat avloppsvattten?

– Jag tyckte det lät som en spännande och intressant utmaning. Hur gör vi det? Vad för öl ska vi göra? fortsätter Chris och förklarar att hans tankar gick till att göra en så ren öl som möjligt. Valet blev att göra en öl i tysk pilsnertradition, med tysk pilsnermalt och spate selecthumle. Ingen aromhumle som är vanligt på craftöl-scenen.

Det handlar om att ta sig över sina fördomar.

Naturligtvis fanns också en liten oro. Mest för vad andra skulle säga om Nya Carnegiebryggeriet. För vattnets kvalitet var oron den motsatta: 

– Jag tänkte att vattnet kanske var för rent. När man brygger öl behöver vattnet innehålla salter och mineraler, fortsätter Chris.

3000 liter renat avloppsvatten transporterades till Nya Carnegiebryggeriet och i början av sommaren släpptes Pu:rest. 

– Det är en kristallklar och ljus pilsner, krispig och med en mellanhög beska, traditionellt pepprig och med lite gräsiga toner, säger Chris och förklarar vad han själv lärt sig under projektets gång. 

– Det handlar om att ta sig över sina fördomar. Världens befolkning ökar och vi som producenter och konsumenter måste våga tänka annorlunda för att ta hand om jordens resurser. Det kommer att bli brist på färskvatten. Det är en gigantisk utmaning för världen. Kanske inte i första hand för Sverige men det kommer säkert påverka oss också.