Helena Sandström Marknadschef cider och blanddryck Carlsberg Sverige

Helena Sandström Marknadschef cider och blanddryck Carlsberg Sverige

Det händer mycket i dryckesvärlden just nu. Craftölen fortsätter att öka men även cider och blanddryck har fått ett nytt intresse och försäljningen stiger på restaurangmarknaden. Men vad är egentligen skillnaden mellan cider och blanddryck?

– Vissa tror att cider bara är sött och färgglatt men det stämmer inte riktigt, berättar Helena Sandström som är marknadschef för cider och blanddryck på Carlsberg Sverige. Cider är en naturlig dryck som måste innehålla minst 15 % fruktjuice från päron eller äpple, då ofta fermenterat till vin. De allra flesta seriösa aktörer använder dock mer fruktjuice. En blanddryck däremot, är snarare en färdigblandad drink, eller som många säger en alkoläsk. Dess alkohol kan komma från sprit, malt eller vin.

Den blir en friskare och krispigare cider med fyllig och naturäkta päronjuicesmak.

– En av anledningarna till att cider ibland tas för blanddryck är att den ofta är ganska söt. Men nu börjar det hända saker. Allt fler efterfrågar mindre socker och därför gör vi nu Somersby Päroncider mindre söt. Den blir en friskare och krispigare cider med fyllig och naturäkta päronjuicesmak. Även blanddrycken utvecklas från klassiska söta smaker till mer naturliga koncept. Nyligen lanserades Garage Hard Lemon. Det är en bittersöt lemonaddryck med en slående frisk citronsmak och hantverksmässig design på flaskan som kan attrahera både män och kvinnor.

– Till stor del är det malt som gett sötman i Garage och på så vis har vi kunnat minska mängden tillsatt socker, berättar Helena.

– Vi ser även hur glasets betydelse för dryckes upplevelsen har ökat. Idag är det till exempel vanligt att servera cider i vinglas. Till Garage har vi tagit fram ett unikt glasburksliknande glas, perfekt på uteserveringen, avslutar hon