Seglarhotellet på Sandhamn är en destination året runt men det är när nätterna är som kortast alla vill vara där. Ursvensk men nästan exotisk, lugn men ändå pulserande – inbjudande, okomplicerad, fråsch – lite som Pripps Blå.

Tänk Pripps Blå-känslan. Känn värmen från solen, vinden i ansiktet och gemenskapen i vänners lag. Om du vill uppleva känslan på riktigt – och inte köpa en CD med Ledins samlade hits – ska du åka till  Seglarhotellet i Sandhamn. Där, framför hotellet, på bryggan kan du sjunka ner i en fåtölj, beställa en Pripps Blå, titta på folket som strövar längst bryggan och båtarna som gör hamn.

– Även om det är mycket folk i hamnen är det ett enormt lugn att komma ut i skärgården, säger Magnus Widell, vd på Seglarhotellet, som just håller på att planera högsäsongen. Historiskt sett var Seglarhotellet närmast en societetsklubb som samlades kring de stora regattorna. Och även om de stora segeltävlingarna finns kvar så har Seglarhotellet idag en betydligt bredare publik. Den gängse bilden av brats med pappas båt är inte helt riktig.

– Alla är välkomna, säger Magnus. Sommarpubliken är kompisgäng som är ute och seglar i allt från 20 till 80 fots båtar, barnfamiljer som stannar några nätter i en av hotellets lägenheter eller folk som gör en dagsutflykt. Det finns gäster i det äldre gardet som träffas på Sandhamn varje sommar sedan 70- och 80-talet.

– Det svåraste som restaurang är att bygga en gemenskap mellan gästerna. Det är klart att det är lättare här, när det är sommar och sol, att träffa människor. Och många av våra gäster har ett gemensamt intresse i båtar, säger Magnus.

Bryggan framför seglarhotellet förvandlas på fredagar och lördagar till ett after sail-party med live band och massor med folk. Magnus ser dock en stor potential att utnyttja bryggan under hela veckan.

– Bryggan är en central plats på Sandhamn, den skulle kunna vara öppen varje dag, säger han och berättar att han vill skapa en skön loungekänsla med lite jazz och soul i högtalarna. Men att man även satsar på att boka lite större band. Förra året spelade till exempel Eldkvarn. De kommer tillbaka i sommar plus ytterligare några band. I år har baren på bryggan byggts om, dels för att underlätta arbetet men även för att skapa en snyggare miljö.

– Från början hade vi tänkt att ha en bar med kylskåp och petflaskor, säger Magnus. Glasflaskor var inte aktuellt med tanken på glassplitter och att gäster ibland går barfota.

– Fatöl blir ett trevligt inslag i den här miljön. Det blir Pripps blå känsla, säger Magnus och betonar hur han vill att hela miljön runt baren ska bli en bra produkt.