_V8A3219Nya Carnegiebryggeriet är ett centrum för alla som älskar öl. PÅ den tillhörande restaurangen är det full fokus på öl och mat. Här kommer man att kunna prova specialbrygder som inte finns någon annanstans. Restaurangchefen Tobias Nordahl, köksmästare Billy White och barchefen Christian Eikner berättar vad som är på gång

 

Tobias Nordahl, restaurangchef på Nya Carnegiebryggeriet

Tobias Nordahl, restaurangchef på Nya Carnegiebryggeriet

Berätta om restaurangen.
– Restaurangen är intimt förknippad med bryggeriet och det tycker vi är en styr-ka. Ölen som du har i glaset bryggs bara några meter bort. Samtidigt är vi måna om att restaurangen i sig ska bli uppskat-tad och välbesökt på sina egna meriter. Det ska vara en bra krog helt enkelt.
Vad ska det bli för typ av restaurang?
– Vi ska vara en lättillgänglig restaurang med kvarterskro-gens varma välkomnande. Vi ligger i Hammarby Sjöstad och det är viktigt att krogen blir en del av området och att dom som bor här känner att vi tillför något. Sedan hoppas vi naturligtvis att ryktet sprider sig och att vi får gäster från andra håll också.
Varför kommer ni inte att servera vin?
– Restaurangen och bryggeriet hänger verkligen ihop här, så det känns logiskt och naturligt. Det finns en sådan enorm va-riation av öl i helt olika stilar. Är man helt enkelt inte speciellt förtjust i öl ser vi gärna att man hos oss får prova en öl med till exempel en lite mer vinös känsla. Naturligtvis vill vi ju att alla gäster ska gå härifrån och känna sig nöjda och glada i hågen!

Billy White, köksmästare på nya Carnegiebryggeriet

Billy White, köksmästare på nya Carnegiebryggeriet

Vad blir det för inriktning på köket?
– Hjärtat är bryggeriet. Vår uppgift är att laga mat som matchar ölen. En kvalitetsrestaurang i kombination med ett kvalitetsbryggeri, en genuin upp-levelse. Vi har väldigt fria händer med restaurangen.
Kommer ni att ha ett nära samarbete med bryggeriet?
– Vi kommer att prata hela tiden. Och när bryggarna kom-mer med de första proverna av ett nytt öl kommer vi att vara med och diskutera passande smaker. Det är mer en symbios än ett samarbete. Och så fort vi har en ny maträtt så är bryggarna de första att prova.
Vad kan vi förvänta oss på menyn?
– Vi kommer inte att servera klassisk ölhallsmat, med stora köttbitar, korv och pretzel utan vi kommer att servera mer raf-finerad mat. På många sätt så kommer den här restaurangen att vara mer tillgänglig än en klassisk ölhall och vi hoppas och tror att lika många kvinnor som män besöker oss.

Christian Eikner, alias CC, barchef på Nya Carnegiebryggeriet

Christian Eikner, alias CC, barchef på Nya Carnegiebryggeriet

Hur kommer du att arbeta?
– Jag kommer att stå i baren men arbeta nära köket och bryggarna. En annan del i mitt arbete kommer att vara att leta ef-ter ölsorter vi inte tillverkar själva för att matcha maten. Målet är dock att vi ska ha så stor variation på våra egna produkter så att vi inte behöver köpa så mycket utifrån, helt enkelt. Menyn som serveras i matsalen kommer även att vara tillgänglig i baren och vi kommer alltid att sträva efter bra kombinationer av öl och mat.
Hur kommer sortimentet att se ut?
– Vi kommer att ha åtta fatöl, varav fem är våra egna. En kran kommer att vara för Carlsberg, en för en Brooklyn och en kran viks för externa craft-beers. Utöver det kommer vi att ha en real ale-kran och ett antal olika flasköl från främst svenska mikrobryggerier men även ett antal vintage-flaskor.
Vad är det för ölanläggning ni har?
– Det är en ”state of the art”-utrustning. Vi kommer att kunna ställa in olika temperaturer och gasblandning på olika fat så att om vi exempelvis vill ge en öl mer ”mouthfeel” kan vi öka andelen kvävgas. Jag tror inte att ett sådant här system har funnits tidigare i Sverige.

Smakprov från Nya Carnegiebryggeriet