Julöl

På medeltiden började vi ”dricka jul”. Redan då visades rikliga mängder mat och dryck upp. Men hur tar man bäst vara på gästernas önskemål på julbordet idag?

Karin Berntson, Carlsberg Sverige

Redan på vikingatiden firade man jul.Inte den kristna varianten som är vanlig idag, utan man firade vintersolståndet, alltså den tidpunkt då ljuset vänder åter. Och ett av de viktigaste inslagen var en närmast rituell öldrickning, med offer och önskningar om ett gott år.

Lite av de gamla takterna lever kvar i vår tids julbord, om vi än blivit något mer sofistikerade så finns mycket att hämta i traditionerna. Även vikingarna tog fram den lite finare och starkare ölen till sina fester, även om den tidens dryck inte har mycket gemensamt med vår tids julöl.

– Förr var all öl mörk, idag är främsta anledningen till att julölen är mörk att den passar så bra med julmaten, säger Karin Berntson, utbildare på Carlsberg Sverige och berättar att det under senare år lanserats många varianter av julöl.

Hur tar man då vara på gästernas önskemål?

– Falcon Julöl är ett smakrikt öl som bryggdes första gången 1898. Det är ett av Sveriges populäraste julöl, säger Karin och tipsar att om man vill ha ett lättare julöl är Pripps Blå Julöl ett bra alternativ.

– Det är ett julöl som bryggs enligt gammal svensk tradition, med rostad malt som ger en fyllig smak, lätt sötma och mustig färg.

Ett lite lyxigare alternativ är Jacobsen Naked Chrismas Ale, som är gjord på nakenhavre. Det är en ale med mycket smak och fin balans.

– Även flaskan är något av ett konstverk, fortsätter Karin och betonar hur väl den lämpar sig att dela vid matbordet och hur man därmed skapar en större dryckesupplevelse.

Mumman har en särskild plats i mångas julfirande.

– Falcons Julmumma följer en lång tradition och ett gammalt recept, säger Karin och berättar att den är väldigt populär på Systembolaget. Själv föredrar hon att servera den till julgodiset. Värt att prova är också att matcha de mörkare ölsorterna med ost.

Idag är det många gäster som av olika anledningar inte dricker alkohol.

– För mig är det självklart att man som krögare vill kunna tillgodose alla gästers smak och önskemål. Det finns ett stort sortiment av alkoholfria alternativ, säger Karin och nämner Eriksbergs Hovmästarlager som ett perfekt alternativ. Det är en mörk alkoholfri lager.