När gamla bartenders blir krögare på nyöppnade Bistro Arsenalen läggs fullt fokus på att skapa stämning och en helhet. Krog kände på pulsen med några aperitivos.

– Det saknades en personlig restaurang, efter att Bistro Jarl försvann, här runt Stureplan, konstaterar Danko och Robert, de bägge bartendrarna som tagit över gamla Arsenalen på Blaiseholmen i centrala Stockholm. De har jobbat tillsammans i många år. Robert var med på Brasseri Godot runt 2001 och cocktail-erans pånyttfödelse i Stockholm. Sedan dess har de stått bakom barer på krogar som Grill, Strandvägen 1, Le Rouge och Bistro Jarl. Barer med den gemensamma nämnaren att leverera kvalitet – i volym.

– Vi har letat lokal länge, säger Danko och tittar runt i matsalen. De rev ut allt från den gamla krogen vid övertagandet. Nu har man delat in lokalen i två delar, en matsalsdel och en bardel. Beroende på tiden på dygnet kan den ena delen flyta över i den andra.

– På luncherna serveras mat även i baren, och på vardagskvällar kan vi sätta gäster vid det höga centrala bordet. På helgerna undviker vi det och då blir det mer barstämning i hela lokalen.

Inredningsmässigt har de utgått från Italien, Frankrike och Spanien. Smörgåsbord har hjälpt till med inredningen.

– Vi har försökt att följa ett spår i allt från val av bord, porslin, till val av öl, säger Robert. Lite av känslan från deras gamla arbetsplats Bistro Jarl tycks ha följt med.

– Vår ambition är inte att öppna stans bästa cocktailbar, även om vi givetvis kommer att servera riktigt bra cocktails. För oss är stämningen viktigast, det ska vara en helhet mellan mat, dryck, stämning och musik, säger Danko och beskriver Bistro Arsenalen som en champagnebar.

För oss är stämningen viktigast, det ska vara en helhet mellan mat, dryck, stämning och musik.

Just när det gäller drinkar så väljer många av Arsenalens gäster en klassisk drink – en Negroni eller Dry Martini före maten och kanske en cognac efter.

Baren präglar atmosfären på hela restaurangen.

– Förr fanns det regler för vad man drack innan maten, under och efter. Som modern gäst gör du lite som du vill, säger Danko.

Utvecklingen i branschen går mot lite alkoholsvagare drinkar. Ungefär samma sak som vi sett inom hantverks-öl där fler satsar på att göra smakrika öl med en alkoholstyrka under fem procent. Ur drinkperspektivet vill även många bartenders undvika alltför söta drinkar och använder andra alternativ till juicer.

Och där spelar Aperitivos och läskedrycker en viktig roll.

– Man kan använda aperitivos rätt ofta under kvällen. De är bra smaksättare med ett stort användningsområde, säger Danko.

Alkoholstyrkan är också förhållandevis låg, runt 10 till 20 procent. Samtidigt som smaken är distinkt.

Att på 20-talsvis sänka en eller ett par Dry Martinis till lunch känns som en ganska svunen tid. En liten apertivo kan man nog dricka när som helst.

Aperitivos på Bistro Arsenal

Italicus vann ”Best new spirit” på Tales of the Cocktail Spirited Awards 2017

Giuseppe Gallo har som har skapat Italicus,är en av världens mest välrenommerade mixo-loger. Här tillsammans med sitt team.

Italicus Rosolio Di Bergamotto  lanserades 2016 och har sedan dess blivit hyllad av bartenders runt om i världen. Den produceras i ett familjeägt destilleri i Moncalieri, Torino  i Italien och är något av en hyllning till den gamla, lite bortglömda spritkategorin Rosolio, en italiensk likör kryddad med rosblad. Grundsmaken i Italicus kommer från citrusfrukten bergamott och den har en lätt bitterhet och blommig karaktär som gör den idealisk för både cocktails och aperitivos.