Få ingredienser men med mycket smak ger Miss Claras cocktaillista karaktär. Med drinkingredienser som infuserad is och öl hade den gamla flickskolans rektor Clara säkert slagit klackarna i taket.
– NÄR VI SKAPADE konceptet för Miss Claras bar inspirerades vi av historiken. Den här byggnaden var en gång i tiden en flickskola men vi tittade även på designen av hotellet som helhet, berättar Joel Constantino som både arbetar som barchef på Miss Clara och ingår i Liquid Managements nätverk – ett företag som specialiserat sig på management av barer och utveckling av barkoncept. Hotellets design är inspirerad av ”Swedish grace” – en ren och enkel designstil som fick sitt namn på 20/30-talen.
– Vi ville ha enkla cocktails, som inte innehåller för många ingredienser men som samtidigt är både roliga och väldigt smakrika, berättar Joel om hotellets signaturdrinkar. Men som internationellt boutique-hotell görs naturligtvis alla klassiska cocktails – och det mesta efter gästerna egen smak.
– Det viktigaste är att du som gäst har trevligt. Som bartender ska man inte bestämma vad folk ska dricka. Det ska vara kul att gå ut, säger Joel.
Utöver cocktaillistan finns en gedigen avecvagn, ett stort sortiment av vin som serveras glasvis och ett brett urval av diverse bubbel. Och till sommaren öppnar Miss Clara sin uteservering vilket innebär att matsalen får nästan dubbelt så många sittplatser.
– Tanken är att kunna erbjuda gästerna i baren en minnesvärd drinkupplevelse och matgästerna en riktigt bra pre-dinner cocktail, gärna under tiden man väntar på sitt bord och självklart om man vill fortsätta i baren efter middagen, säger Joel som tycker att det är viktigt att fortsätta utveckla baren och experimentera. Nästa steg är att göra en ”barrel-agedcocktail” – en cocktail som hälls upp på ett mindre fat och får mogna och förändras i sin egen takt.
Drinkar på Miss Clara
- DARK N’DANGEROUS
- CLARA’S MARGARITA
- SUNDAY SCHOOL
DARK N’DANGEROUS
30ml Havana 3yo
30ml Goslings
10ml Ginger Juice
30ml Lime juice
30ml Sockerlag
2 dsh Angostura Bitter
50ml Brooklyn Lager
10ml Amer Picon
Skaka de första 6 ingredienserna i en shaker med is.
Addera lager efter skakning, sila till ett highballglas fyllt
med isbitar. Toppa med krossad is, droppa Amer Picon,
mynta, lime och sugrör.
35 ml Tequila
25 ml Cointreau
25 ml Lime juice
10 ml Sockerlag
20 ml Soda
Grapefruktisblock och zest
Skaka och sila de första 4
ingredienserna. Häll över ett
grapefruktisblock i ett rocksglas.
Addera soda och en twist av
grapefrukt zest.
40ml Tequila
15ml Amaro Montenegro
20ml Carpano Classico
Apelsinzest (olja)
Rör med is i ett mixerglas, sila
till frostigt cocktailglas, pressa
apelsinoljan ur zesten över
drinken.
Skaka och sila de första 4
ingredienserna. Häll över ett
grapefruktisblock i ett rocksglas.
Addera soda och en twist av
grapefrukt zest.

Miss Clara är Stockholms senaste boutiquehotell
i regi av Nobiskoncernen. Hotellet har 92 rum och ligger på Sveavägen 48, i den gamla flickskolan Ateneum som byggdes 1910.
Huset anses vara en av Stockkholms främsta jugendbyggnader.