Med munkar och kaffe som grund skapar Dunkin’ Donuts mång-facetterade och säsongsbetonade erbjudanden tillsammans med Monins produkter.

Wow! Ögonen tindrar som på ett barn i en leksaksaffär när Dunkin’ Donuts gäster låter blicken vandra över exponeringsdisken fullmatad med munkar – Boston Cream, Rocky Road, Cookie Monster, Smileys, Donut of the month…

När Dunkin’ Donuts öppnade sin första enhet i Sverige 2014 sov fansen utanför för att få vara först in. Det säger något om varumärkets styrka och hur tillgivna dess fans är.

– Idag finns det sex Dunkin’ i Sverige, och två till öppnar inom kort, säger Michael Sharples, enhetschef på Vasagatan i Stockholm och berättar om etableringen.

– Dunkin’ Donuts är fortfarande ”nytt” i Sverige. Fler och fler förstår att det inte är en godisbutik utan en kaffekedja – med munkar, bagels, kaffe och annan dryck.

Och den svenska publiken lär sig konceptet: erbjudanden, kaffevarianter, smoothies och inte minst speciella munkar vid högtider – spindlar vid Halloween, snöflingor till jul, hjärtan på Alla hjärtans dag.

Vi använder väldigt många av Monins produkter, säger michael och plockar fram syrups, puréer och smoothie-pulver.

– Jag hade en amerikansk gäst här nu på morgonen. Han kliver in här och vet exakt vad han vill ha, en ”iced-fresh-vanilla-caramell-dunkaccino”, säger Michael.

Vad är det som gör Dunkin’ Donuts koncept så framgångsrikt?

– Kaffe är kaffe. Det är vår kärna. Samtidigt vill vi vara unika och erbjuda något speciellt, säger Michael och förklarar hur konceptet blir så mångfacetterat:

– Vi använder väldigt många av Monins produkter, säger han och plockar fram syrups, puréer och smoothie-pulver. Det är över 20 produkter.

Syrups används främst till kaffet som smaksättare, till exempel hasselnöt, vanilj, caramel eller chocolate cookie. Men kan även användas till annat:

– Under hösten experimenterade vi lite, monin har en Äppelpaj-syrup som vi använde till donuts-glaceringen…

Puréerna används i frozen drinks såsom Coolatta och Smoothie. Jordgubb, hallon, banan, grönt äpple, mango och passionsfrukt är alla populära smaker. Monins smoothie-pulver är en extremt smidig produkt. Pulvret mixas i en Blendtec blender tillsammans med vanlig mjölk och en puré för smaksättning. Inget svinn, lagom tjocklek på drycken, enkel hantering – är några av fördelarna.

– Du får en extrem mångfald när du kombinerar olika produkter – till sommaren tittar vi på ett glasskoncept – vi får ser hur det kommer att utformas…

Michael har själv besökt Monin i Paris för två skräddarsydda dagar med produktutveckling och utbildning,

– Dom är så passionerade och ständigt intresserade av nya smaker, säger han och berättar att Monin utvecklat en Donut-syrup, speciellt för Dunkin’ Donuts.

– Besöket gav väldigt mycket inspiration men också kunskap om vad som är på gång, fortsätter han. Nya smaker, nya kombinationer gör att Dunkin´ Donuts kan fortsätta att skapa wow-känslan.

Workshop à la Monin på Barkonsult

Monin – världsledande leverantör av syrups, fruktpurÉer och många andra produkter körde en workshop med Compass Group på Barkonsult och slipade fram nya dryckesmenyer.

När Compass Group, ett av världens största måltidsföretag med lunchrestauranger, caféer och många andra serveringslösningar, ville utveckla sitt cafékoncept tog man kontakt med Barkonsult som arrangerade en workshop tillsammans med Monin. Malin Holmberg, på Barkonsult, planerade workshopen.

– Alexandre Lapierre, som är beverage innovator på Monin tog över baren här på Barkonsult och gick tillsammans med Compass Group igenom olika dryckeslösningar för deras caféer. Allt från Smoothies, latte, islatte, smaksatta teer till varm choklad och mocca, säger Malin och berättar att Monin jobbar på liknande sätt över hela världen. Dom har full fokus på alla dryckestrender och leder i många fall utvecklingen.

– För oss på Barkonsult är det viktigt att inte bara sälja produkter utan att vara en del i våra kunders dryckeslösning, fortsätter Malin. Det handlar om allt från recept, produktbilder, steg-för-steg-guider för personalen, till  säsongserbjudanden och att hitta nya intressanta smaker.

Monins oändliga kombinationer

CHECK IT OUT!

Monins hemsida kan du enkelt söka inspiration till nya cocktails (både med och utan alkohol), kaffe, latte, smoothies och mycket annat. Du kan även utgå från en specifik Monin-produkt och få en massa recept på vad du kan göra med den.