Stockholms Bränneri, på Södermalm i Stockholm, är en av pionjärerna bland mikrodestillerier i Sverige.

Vi har alltid varit mat- och dryckesintresserade, och haft en passion för gin-drinkar i synnerhet, säger Anna Wikner, när vi sätter oss vi det lilla kaffebordet, i det tidigare garaget på Folkungagatan på Södermalm i Stockholm. På dörren utanför är det en ganska oansenlig liten skylt som skvallrar om att här ligger Stockholms Bränneri, en av pionjärerna när det gäller mikrodestillerier i Sverige.

Calle och Anna Wikner inspirerades av mikrodestillerier när dom bodde i Kanada. Nu driver de sitt egna destilleri.

Stockholms Bränneri startades av Anna och hennes make Calle, i slutet av sommaren 2016. De delar lokalen med mikrobryggeriet Modernist, vars slit under den gångna helgen resulterat i ett par europapallar med ölflaskor och ett antal engångsfat som står och väntar på leverans. Lite längre in i ett intilliggande utrymme står Stockholms Bränneris panna, och bredvid den ett par gamla bourbonfat och en pall med nya, tomma ginflaskor. Och så en lådcykel – för leveranserna. Anna och Calle berättar hur det hela började.

– Vi bodde i Vancouver, Kanada, i två år. Det är en livsstilsstad där folk verkligen gör vad dom vill – allt från små mikrobryggerier, kafferosterier, läderhantverk… till skidåkning, säger Anna och berättar att det hade öppnat många mikrodestillerier där under de senaste åren, efter vågen av mikrobryggerier. Calle och Anna började besöka destillerier, gick på ”tastings”, och lärde sig mer om gin. Nyfikenheten ledde till att ett eget litet destillerings-kit införskaffades. Och på en campingspis i lägenheten började ett experimenterande med kryddor och destillat. Någonstans där föddes idén om ett eget destilleri.

– Vi beställde ”Fåfångan” (namnet på deras destilleringspanna) redan innan vi flyttade hem. Vi sa, att om vi inte gör det här nu, så kommer vi säkert bara falla in i våra gamla vanor och jobb, fortsätter Anna.

Jag minns när vi smakade första gången. Vi tittade på varandra, och sa: Det smakar ju gin!

Väl hemma i Sverige, började jakten på en lämplig lokal. I den vevan kom de i kontakt med mikrobryggeriet Modernist, som var trångbodda i sin dåvarande lokal. När Anna och Calle hittade garagelokalen på Folkungagatan, så blev Modernist också intresserade.

Efter sommaren 2016 flyttade de in, installerade Fåfängan och nu började experimenterandet på allvar. De hittade en leverantör av ekologisk råsprit gjord på vete.

– Valet styrdes av ”inte smaken”, vi ville ha en så ren bas som möjligt, säger Calle. Det finns olika metoder att krydda gin, ett sätt är att lägga kryddorna i korgar som ”ångkokas” i spritångorna. En annan metod är att lägga dom direkt i pannan med spriten. På Stockholms Bränneri lägger man dom direkt i pannan, gör en uppkokning till cirka 60 grader och låter därefter kryddorna dra över natten. Huvud och svans används inte. Minsta volymen för Fåfängan är 50 liter.

– Jag minns när vi smakade första gången. Vi tittade på varandra, och sa: Det smakar ju gin! säger Anna.

Men det tog runt 30 destilleringar innan dom var nöjda med receptet.

– Om man tänker på det så är det en ganska stor grej, att sätta receptet på den första ginen. Det är ju någonting som man inte vill ändra på och som samtidigt ska stå för oss, säger Anna.

I USA har det kommit en stil som kallas för New American Gin – som egentligen inte behöver smaka gin. Men det var inget alternativ för Anna och Calle.

Anna och Calle utvecklar med jämna mellanrum små ”batches” av specialgin.

– Vi ville göra en nordiskt inspirerad klassisk dry gin, säger Calle och berättar vilka kryddor dom använder: Förutom de obligatoriska enbären – korianderfrön, citrusskal, angelikarot, rosmarin och för att ge den skandinaviska touchen, fläder och ljung.

Att få in en produkt i Systembolagets sortiment är inte enkelt. Det blev helt klart för Anna när hon kontaktade dom under hösten 2016.

– Jag trodde att vi, på samma sätt som mikrobryggerier, skulle kunna komma in på de lokala Systembolagen, säger Anna. Men så var det inte. Enda alternativet var att lägga upp sin gin i Systembolagets beställningssortiment.

– Den ”lanserades” (gick att beställa) den 1:a december. 24 timmar senare hade dom sålt slut på sitt lager på 1000 flaskor.

– Det fanns ett stort intresse. Härnö Gin (ett annat mikrodestilleri) hade börjat öppna upp marknaden, konstaterar de bägge destillatörerna.

Under våren 2017 letade dom efter en signatur-tonic som lyfter fram deras gin.

– Vi testade många olika sorter och fastnade för Three Cents med sin neutralitet och balanserade bitterhet som passar fantastiskt med vår gin, berättar Calle.

I samband med provningarna kom dom kontakt med Markus Lundström på Barkonsult, och det hela slutade med att Stockholms Bränneri inte bara använder mycket Three Cents tonic, utan även att Barkonsult saluför Stockholms Bränneris gin i sitt sortiment.

Markus på Barkonsult sätter tre gindrinkar