Visste du att koldioxid är beroendeframkallande? Ja, Nästan ALLA älskar bubblor. Barkonsult lanserar Three Cents – en  serie drinkmixers kolsyrade till maximalt tryck.

Det är inte gott att dricka en avslagen läsk. Utan dom spritsiga bubblorna blir  drycken en obegriplig sockersöt sirap. Kolsyra gör så att drycker uppfattas som mindre söta genom att aktivera de sura receptorerna i smaklökarna. Kolsyran påverkar även doften – när bubblorna spricker finfördelas vätskan som en spray och fler doftmolekyler når näsan.

Three Cents-gänget: Stående: George Tsirikos Sittande fr. v: Dimitris Dafopoulos, George Bagos.

Bartendern George Bagos började intressera sig för kolsyra när han tillsammans med kollegan George Tsirikos 2011 lyssnade på ett seminarium med Darcy O’Neil, som skrivit boken Fix the pumps. Den handlar om sodabarernas framväxt och popularitet i USA under 1800-talet. På en sodabar kunde du beställa ett glas kolsyrad soda för två cent. För tre cent (Three Cents) fick du en smaksatt soda.

Men det var först 2014 som George Bagos och kollegan Dimitris Dafopoulos började experimentera med att göra egen soda. Vid den tiden arbetade de på en Tequilabar som hette Dos Agaves.

– Det fanns ingen bra grapefruktsoda, för mycket konstgjorda smaker och tillsatser, minns George och berättar hur dom pressade grapefruktskal som tillsammans med vatten sedan kolsyrades i ett ölfat till den klassiska drinken Paloma (Tequila & grapefruktsoda).

Grapefruktsodan ska vara bitter, torr och innehålla galet mycket kolsyra

Inom kort tog bartendrarna kontakt med en buteljeringsanläggning, ett litet familjeföretag som ligger tre timmar utanför Aten. Det fanns en tydlig målbild:

– Grapefruktsodan ska vara bitter, torr och innehålla galet mycket kolsyra, säger George och berättar att åtskilliga flaskor sprängts sönder på grund av för mycket kolsyra. Efter mycket laborerande, och med god hjälp från buteljeringsanläggningen, lyckades de uppnå målet.

– En vanlig läsk innehåller ungefär tre atmosfärers tryck, förklarar George. Genom att kyla drycken till 1 grad Celsius innan kolsyran tillsätts, kan vätskan binda mer kolsyra. Three Cents drycker har 5 atmosfärers tryck. Vilket i sin tur också förutsätter en liten flaska. Större modeller hade gått sönder.

– Första buteljeringen var på 1000 lådor, fortsätter George. Idag, två år senare exporteras Three Cents till 20 länder och har blivit en favorit hos många bartenders runt om i världen.

Three Cents Aegean Tonic (smaksatt med gurka och basilika) blev nominerad som Best European Product of the year i Mixology Bar Award 2017. Sortimentet omfattar sex olika smaker (den sjunde lanseras i början av 2017).

Lönsamma longdrinks

En longdrink går betydligt mycket fortare att göra än en skakad drink.

Longdrinks är enklare att kvalitetssäkra.

En longdrink behöver inte vara så alkohol-stark, vilket ger gästerna möjlighet att dricka fler under en kväll.

CO2

Koldioxid löst i vatten blir kolsyra, vilket är beroendeframkallande. Koldioxid aktiverar trigeminusnerven som frigör endorfiner som i sin tur gör dig lycklig. Precis som med chili och ingefära – man vill ha mer!

Kolsyran i longdrinks fungerar som smakbärare för många smaker, framför allt syrliga. Andra smaker, som till exempel kokos försvinner i kolsyra. Kolsyran ger även kropp till drinken vilket annars uppnås genom att skaka en drink för att tillföra syre.

Nästan alla älskar bubblor!

Vilken är din  Three Cents favorit?

 

Three Cents Finns i smakerna:

Vad du än behöver till din bar. 08-644 60 40