BRED LAST PÅ FÄLLMANS KÖTT

För många kockar är Fällmans Kött synonymt med grymt fint marmorerad hängmörad entrecôte. Men sortimentet är mycket bredare än så. För innesäljarna gäller det att matcha kockarnas önskemål med både kvalitet och pris. Oftast börjar ett samtal med: På min nästa meny tänkte jag ha något med…

Sandra Svensson, försäljning Fällmans Kött

Sandra Svensson, försäljning Fällmans Kött

LAMM

Cirka 60 olika produkter, från Fällmans ”egna” gårdar i Sörmland till import från bland annat Nya Zeeland.

– Jag frågar vilken styckningsdetalj och tilllagning dom tänkte sig men även hur länge menyn ska finnas och vilka volymer dom behöver. Till en meny som ska fungera över flera månader är det bäst att erbjuda en produkt med jämn tillgång. En prisvärd styckningsdetalj jag gillar är lammtunnbringa. Tillsammans med framdelskött är den perfekt till korv eller att fylla och ha till en komboservering.

 

 

Christer Lindén, försäljning Fällmans Kött

Christer Lindén, försäljning Fällmans Kött

NÖT

Cirka 250 produkter plus specialstyckningar.

– Jag börjar alltid med att fråga vad som ska tillagas och oftast diskuterar man fram vad som passar. Är det ett långkok eller något som ska gå snabbt ner i stekpannan? En del vill enbart ha svenskt kött, andra vill ha en bra och prisvärd produkt från något annat land. Vi har kött från Sydamerika, Australien, USA och Europa. När jag vet vad kunden vill ha kan jag ge olika förslag. Själv gillar jag bringa. Fällmans brisket som vi rimmar själva är gjord på den främre delen av flakbringan som är en lite magrare och köttigare del.

 

 

John Sångberg, försäljning Fällmans Kött

John Sångberg, försäljning Fällmans Kött

KALV

Cirka 70 produkter, importerad rosekalv, svensk eller KRAV från Upplandsbonden.

– Först kollar jag om dom vill ha svensk eller import. Eller gårdsspecifikt. Vi har mycket svensk kalv men väljer man att arbeta med en specifik gård är det svårare att enbart få en viss styckningsdetalj. Då får man byta styckningsdetalj efter hand. Kalvhare och färs är de största produkterna. Läggen är en mycket prisvärd detalj. Osso buco är ett av dom bästa långkoken jag vet.

 

 

 

Carl Berg, utesäljare Fällmans kött

Carl Berg, utesäljare Fällmans kött

VILT

Helt beroende på säsong men sortimentet omfattar över 170 olika produkter.

– Jakttiderna styr vad man ska sätta på sin meny. Sortimentet ändras helt efter säsongen. Lunchkrogarna arbetar främst med färs och ragu och finkrogarna arbetar med helmuskel som till exempel dovhjortsinnanlår. Vilt är ett ekologiskt kött, en naturresurs som är unik. Jag tycker vi ska värna om vårt svenska viltkött och ha det på menyn.

 

 

 

Pontus Lagerquist, försäljning Fällmans Kött

Pontus Lagerquist, försäljning Fällmans Kött

FLÄSK

Över 130 olika produkter, gårdsspecifikt, svenskt eller import.

– Många som ringer vet vilken styckningsdetalj dom vill ha, till exempel racks. För mig gäller det att ta reda på om dom vill ha den med eller utan svål, putsad, med långa ben eller från en specifik gård. Slaktvikten skiljer från gård till gård. Rocklunda ligger på 70- 80 kilo, Alkvetterns på 180-190 kilo och Linderödsgrisen på över 100 kilo. Just på grisen finns det väldigt många olika benämningar på samma detalj, till exempel fläskhare, fläskkotlettrad, fläskytterfilé eller fläskrygg.

 

 

 

Magnus Moberg, utesäljare Fällmans Kött

Magnus Moberg, utesäljare Fällmans Kött

FÅGEL

Över 50 tamfågel-produkter, svenska och importerade samt ytterligare ett 20-tal ankprodukter.

– Först kollar jag vilken prisbild man har tänkt sig. Vi har allt från billig kyckling från Argentina till svenska kulturrasfåglar. En fågelprodukt jag gärna rekommenderar är Tockafarmarens ungtupp, som är riktigt smakrik. Sedan har vi naturligtvis även majskyckling från Bjäre eller Guldfågels Ventlinge som föds upp helt utan soyaprotein. Det har öppnat många krogar med klassiska rotisserier där man erbjuder små vårkycklingar på 350 till 400 gram. Långsamt håller Sverige på att få upp ögonen för riktig premiumkyckling.

 

 

Andreas Ronnerberg, inköp/ produktionschef

Andreas Ronnerberg, inköp/ produktionschef

CHARK

Över 200 produkter, från lunchkorv och pålägg till exklusiva skinkor från Italien, Spanien och Frankrike.

– Vi har fantastiska spanska charkuterier från den spanska importören Salmantinos, från handskuren Iberico-skinka till lufttorkat nötkött och chorizo. Och inom Smakriket har vi många svenska kvalitetsprodukter med tydligt ursprung och identitet. Vårt korvsortiment är brett, Prova Fällmans egen färskkorv, gjord på kött och späck från Domta Gård och Alkvetterns Herrgård. Färskkorven finns i olika varianter som till exempel salsiccia och ”banger” och görs på beställning.