Här är din nya GASTRONOMISKA RESEKATALOG – fyll den med dina egna BILDER med SMAKEN AV EN PLATS. Här finns HISTORIER som präglas av HANTVERK, HISTORIK, SMAKER, KULTURRASER och mycket annat dom RÄTT FÖRÄDLAT kan ge GÄSTEN ETT STÖRRE VÄRDE.
- VÅRLAMM/HÖSTLAMM Från sex gårdar vid mälaren kommer Fällmans egna lamm. Vårlammen föds tidigt på året, lever inomhus och når restaurangmarknaden på vårkanten. Höstlammet lever utomhus hela sommar, äter gräs och örter och får ett kött med mer smak och textur.
- VIT EMMER OCH BORSTVETE Emmer odlades i Sverige från stenåldern fram till vikingatiden. Emmerns ax kan ha många olika färger men den vita är utmärkande för Gotland. Borstvete är en gammal och oförädlad vetetsort med ren och rik smak.
- VESTLANDSK FJORDFE Den urnordiska kossan, eller vikingarnas ko, är den äldsta kreatursrasen i norden och enligt sägnen ska den stamma från urkon Ödhumla i den nordiska mytologin. På mjölken från den här kon görs bland annat ostarna Wrångebäck och Almnäs tegel, som kommer från Almnäs Bruk.
- OVIKEN OST Kända för sin fantastiska ost – men har också ett underbart smör. – Med det här smöret och hans* bröd har vi vunnit gästernas hjärta redan innan vi börjat servera maten, 19 glas, Peter Bennyson (*konditorn Daniel Lindeberg).
- UGGLARPS GRÖNT – Vi står med fingrarna i jorden och pratar med kockarna. Det är viktigt att få med sig känslan in i köket. Och hur kan man laga mat med känsla om man inte vet var den kommer ifrån? Mikael Jidenhom, grundare Ugglarps Grönt.
- NORRLÄNDSK SKOGSGRIS I projektet ”Norrländsk skogsgris” har ett antal uppfödare gått samman och använder en gammal uppfödningsmetod där grisarna får böka fritt i skogen. Köttet ska förädlas till en exklusiv norrländsk motsvarighet till parmaskinka, i samarbete med kocken Victor Waldenström.
- KULTURRASER PÅ BOKESLUNDSGÅRDEN Förr fanns olika regionala fjäderfän över hela landet. Det mesta har slagits ut av industrin men på Bokeslundsgården föds runt 40 olika raser upp. Idag kallas dom för kulturraser – torparhöna, Gammal svensk vit leghorn, pärlhöna och många andra.
- GULD COPPA Bjärhus Gårdsbutik gör prisbelönt chark. Coppan vann guld i SM i mathantverk 2013 med motiveringen: Fantastisk marmorering med fin glans. Perfekt beredd råvara med utmärkt mörhet. Ren och ärlig smak. Den här coppan kan med lätthet exporteras till Italien.
- BUFFELMOZZARELLA Ängsholmens Gårdsmejeri tillverkar svensk buffelmozzarella från egna vattenbufflar. En fantastisk produkt och en fantastisk historia. För en tid sedan blev dom anklagade för matfusk av tidningen Råd & Rön som sedemera fick dementera sina påståenden och be om ursäkt. Också det en historia, som påminner om Davids kamp mot Goliat.
LÖFSTA HERRGÅRDSMEJERI
Löfsta Herrgårdsmejeri har vunnit flera priser för sina ostar, bland annat guld i World Cheese Awards i London 2014-15. Så här presenterar man platsen. Text ur Löfsta Herrgårdsmejeris folder.
”Allt sedan mejeritraditionen återupptogs på Löfsta Herrgård 2005 har ambitionen varit att ysta och lagra ko- och getostar i världsklass av mjölk från gårdens egna djur. Genom det unika naturbete av örter som djuren äter, särskiljer de sig i karaktären från alla annan ost både i Sverige och internationellt samt förmedlar smakupplevelser bortom det vardagliga” Löftsta Herrgårdsmejeri ligger i den nordligaste delen av Frösunda Socken, i Vallentuna norr om Stockholm. På ägorna finns ängar som utgjorts av beteshagar sedan 1400-talet vilket resulterat i en unik flora med exceptionellt höga botaniska och kulturella värden. Markerna får inte tillföras kemikalier utan bara gödslas naturligt av betande djur för att bevara den biologiska mångfald som hagarna utgör. Här frodas arter som darrgräs, backnejlika, brudbröd, prästkrage, förgätmigej och ängsviol. Arter som ger sötma och kryddighet till mjölken som ystas till smakrik ost.”
Del 3. Öka värdet för gästen