Kvalitén kommer i första rummet när Martin Andreasson, köksmästare på Krägga Herrgård, väljer charkuterier.

– Dom kan sin produkt, säger Martin Andreasson, köksmästare på Krägga Herrgård, om eventet på Urban Deli. Kvalitén är den viktigaste faktorn när han väljer charkuterier. Därefter kommer andra faktorer, som han också ser som väldigt viktiga: ursprunget, historiken och etiken – att djuren haft det bra.
– Det finns så otroligt mycket charkuterier men jag gillar inte att köpa ”anonyma” produkter, till exempel en salami från Tyskland.
På Krägga serverar han både svensk och utländsk chark. Kvalitén på den svenska charken går framåt, enligt Martin.
– Man kan säga att Spanien och Italien har ett litet försprång, säger han och förtydligar:
– Man kan inte köpa svenskt bara för att det är svenskt. Det måste vara riktigt bra också, fortsätter han.
På eventet föll han för tre eller fyra olika produkter som nu återfinns på Kräggas charktallrik.
– Salami crudo Barolo var riktigt bra. Även Coppa Stagionata var fin.
På Krägga serverar han charkuterierna tillsammans med lite Taggiasca-oliver från Roi.

 

Skaldjursplateau och charktallrik

Med målsättningen att öka beläggningen på fredagar skapade Krägga för cirka ett år sedan ett speciellt helgpaket. Fredagens gäster erbjuds en trerätters meny, med soppa, skaldjursplateau och dessert. Innan middagen serveras champagne och en liten charktallrik. Erbjudandet blev en succé.

 

Tanken bakom charken

John Sångberg, innesäljare på Fällmans Kött

– Italienarna är bra på att äta mat med en tanke bakom. Äter man bra mat så mår man bra själv, säger John Sångberg, innesäljare på Fällmans Kött, efter eventet på Urban Deli.

– Det är bra att man inte låter djuren gå på mark som gödslas, fortsätter han och förklarar att han tycker att helhetstänket märks i produkterna.

– Charkuterierna har hög kvalitet och lång eftersmak, säger han.

Här är ett par produkter ur Fällmans sortiment som han rekommenderar:

Coppa Stagionata Gjord av grisnacke, kryddad i 60 dagar i salt, kryddor, örter och rött vin.

Salami crudo Barolo Handknuten salami. Kryddad med Barolo of Serralunga.

Salami crudo Gentile Autentisk italiensk specialitet.

Salami cotto di bovina En salami gjord på nötkött från korasen Piedemont.

Pancetta affumicata Torrsaltat bacon med havssalt.

Salami crudo di bovina En salami gjord på nötkött från korasen Piedemont.