Skärmaskiner kan vara ett rent helvete. Eller så kan de vara som den här tingesten från Italien. Att veva fram några skivor av Fällmans lufttorkade skinka gör dig lika harmonisk som en  grusgångskrattande munk i ett japanskt tempel.

[embedplusvideo height=”281″ width=”450″ standard=”http://www.youtube.com/v/j5DUp8i4cW4?fs=1″ vars=”ytid=j5DUp8i4cW4&width=450&height=281&start=&stop=&rs=w&hd=0&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep7638″ /]

Fällmans lufttorkade skinka

Carl Berg, Fällmans kött

Var kommer skinkan ifrån?

– Den kommer från Rocklunda gård, som ingår bland Fällmans egna gårdar. De avlar med en norsk galt av Duroc och suggorna är en vanlig svensk lantras, korsad med Yorkshire.

Hur produceras den?

– Efter slakt torrsaltas den i 24 veckor och sen luftorkas den i fyra månader. Lufttorkningen görs i Göteborg av Gourmetkött.  Vi skickade ett ton skinka till dom i oktober förra året. För någon vecka sedan fick vi tillbaka ett halvt ton – hälften har försvunnit i processen. Vi får se hur länge den räcker…

Hur är smaken?

– En mycket fin och mild smak med en balanserad sälta. Den är saftig och riktigt god.