Se till att varje produkt på frukostbordet förtjänar sin plats. I det tysta frukostsorlet är det råvarorna som pratar.

Vi ska inte dra alla gäster över en kam. Men låt oss ändå konstatera att de flesta av oss är vanemänniskor och variationen på gemene mans frukostbord kanske inte är så jättestor. På ett hotell så innebär det att de flesta gäster följer samma beteende som hemma: Den som dricker kaffe till frukost lär även göra det på hotellet. Samma sak gäller givetvis te, smörgåsar, flingor och müsli. Samtidigt vill gästen givetvis uppleva känslan av lyx. Du förväntar dig att brödet är bättre än den sorgliga limpan du har hemma, att yoghurten är krämigare, skinkan är godare och att leverpastejen är mer smakrik. I det tysta frukostsorlet så är det råvarorna som pratar.

Kim Melzig är innesäljare på Fällmans kött  och pratar dagligen med inköpsansvariga på hotell och konferensanläggningar runt om i landet. Han tar rökt skinka, en närmast obligatorisk produkt på frukostbordet, som exempel.

Kim Melzig, innesäljare på Fällmans Kött.

– Fällmans rökta skinka kommer från Rocklunda och är en skinka av högsta kvalitiet, säger han. Utöver smaken lägger han även in andra aspekter som djurhållningen, att grisarnas foder främst kommer från egenodlad havre, korn och vete och en liten del soja fri från GMO.

–Vi jobbar med egna recept, till exempel Fällmans köttbullar och prinskorv. Det gör att vi har ett sortiment som sticker ut lite, fortsätter han.

Samtidigt är det viktigt att ha en bredd för att kunna möta kundernas och gästernas förväntningar. Kim berättar att Fällmans Kött har breddat sitt frukostsortiment under 2017.

–Variationen är viktig. En del kunder vill ha svenskt eller miljömärkt, andra vill köpa billigt. Vi försöker ha produkter i alla prisklasser, säger han. Det innebär exempelvis att Fällmans har många olika sorters bacon, från färdigstekt, fryst bacon till svartrökt baconsida rökt på traditionellt sätt.

–Vi har valt ut produkter som vi anser håller Fällmans standard. Det viktigaste när du handlar är att du frågar oss säljare. Vi kan sortimentet och det gör att du får den produkt som passar dig bäst. 

Kosta Boda Art Hotel

 

Frukostgäster: ca 150-250 gäster om dagen

Frukostansvarig: Ellinor Thureson

Vad är viktigast på er frukostbuffé?

– Bra kvalitet, fina råvaror, gärna svenskt, om det går att få tag i närproducerat så är det önskvärt. Det ska finnas något för alla och en variation mellan kyckling, fläsk och nötkött. Sedan är vi väldigt noga med att det aldrig får se tomt ut, vi använder små fat och byter ofta.

Vad köper du från Fällmans Kött?

– Rostbiff, kalkon, rökt och kokt skinka, svartrökt bog, gustavskorv eller renkorv och olika salami till exempel älgsalami. Sedan köper vi Fällmans prinskorv och bacon. Vi får mycket positiva synpunkter från gästerna för vårt breda utbud.

Varför väljer ni att handla från Fällmans kött?

– Vi har bra avtal och vi får bra kvalitet. Dom har riktigt fina råvaror. Vi har smakat oss fram. Vi tycker att Fällmans är väldigt duktiga och en bra samarbetspartner. 

Villa Källhagen

 

Frukostgäster: ca 100 om dagen

Köksmästare: Xavier Rodrigez 

Vad är viktigast på er frukostbuffé?

– Kvalitén, att det är bra råvaror som jag vet att jag får från Fällmans. Sedan måste naturligtvis buffén se tilltalande ut. Det ska vara snyggt och rent, maten måste vara upplagd med känsla, lite yrkesstolthet, helt enkelt. Det är detaljerna som gör skillnaden.

Vad köper du från Fällmans?

– Till frukosten köper vi prinskorv, bacon, rökt skinka, kalkon och deras Munka Leverpastej. Sedan köper jag väldigt mycket annat till restaurangen.

Varför handlar du från Fällmans Kött?

– Jag är jättenöjd med dom. Jag har handlat av Fällmans Kött i 20 till 25 år.