Fredrik Rickardsson, inköpsansvarig på Fällmans Kött sätter värde på hög och jämn kvalitet.

Holländska Peter’s farm är Fällmans Kötts val när det gäller importerad gödkalv. Inköpsansvarige Fredrik Rickardsson förklarar varför.

Du har satt menyn. Volymerna är beräknade. Du ringer och beställer och får frågan: Svensk eller import? För många är frågan känslig – den är laddad med allt från pris, etik, miljö och inte minst kvalitet. För Fällmans Kött som arbetar med de främsta producenterna både i Sverige och utomlands är det viktigt att erbjuda alternativ men också att informera kockarna varför man valt att arbeta med en viss producent. Till exempel den holländska kalvproducenten Peter’s Farm. Fredrik Rickardsson, inköpsansvarig på Fällmans Kött, vet vad dom står för.

– Peter’s Farm har gått i bräschen för hela den holländska kalvproduktionen, säger han och berättar hur de arbetar med kvalitet, djurskydd, spårbarhet, säkerhet och tillgänglig information.

– Varje kalv har ett chip i örat så de vet exakt vad och hur mycket de äter, fortsätter han. En kod på den förpackade styckningsdetaljen

kan matas in på Peter’s Farms hemsida som tar dig till bonden som fött upp kalven. På hemsidan finns också en webkamera som live visar hur kalvarna har det.

I Sverige är kalv, tillsammans med lamm, det sämst säljande köttet i butik. Många kockar gillar dock köttet men det finns också en osäkerhet.

Peter’s Farm är känt över hela Europa för sin höga kvalitet.

– Vi har ingen riktig kalvtradition i Sverige, konstaterar Fredrik. Han har stött på många fördomar om antibiotika, transporter, att kalvarna inte får röra på sig och att de föds med kejsarsnitt.

– Peter’s Farm producerar så naturligt det kan bli i en köttindustri, säger han och berättar att dom får använda ”Better Life”-loggan från Holländska djurskyddsföreningen.

Ur det gastronomiska perspektivet är det få som kan jämföra sig med Peter’s Farm.

– Det är en kvalitetsprodukt. Man får vad man betalar för, säger Fredrik. Smak, styckning och putsningen är extremt jämn.

– Som kock vet du vad du får, säger han och berättar att de gödkalvar som inte håller Peter’s Farms kvalietsmått säljes

till andra producenter i Holland.

– Vi har ju också rosékalvar från Holland. Lite större men också en mycket fin produkt, säger han. Fredrik som har en gedigen erfarenhet som kock, sätter värde på köttets höga och jämna kvalitet. Själv föredrar han kalv till lite lättare rätter och

Kalvarna har bra och funktionella ytor. De kan röra sig relativt fritt i stallet.

har ofta haft den på vår och sommarmenyerna.

– En grillad gödkalvsentrecôte är hur gott som helst, avslutar han.

Peter’s Farm

Kvalitet Köttet smakar bättre enligt undersökningar.

Djuromsorg ”Better Life” av holländska djurskyddsföreningen

Spårbarhet Varje djur/ produkt har en ”farmcode”

Säkerhet Foderkontroll och DNA-spårbarhet

Öppen information Öppet hus på sommaren, live web kamera

 

Köksmästarnas val

Mathias Emilsson, Källarmästare på Villa Källhagen

Svenskt eller import?

– Jag har fastnat för Peter’s Farm, de har en väldigt hög ”lägsta” nivå.

Favoritstyckningsdetalj?

– Kalventrecôten är väldigt fint marmorerad och smakar väldigt gott.

Hur?

– Jag har serverat den i många olika skepnader. En rejäl skiva grillad kalventrecôte, som får vila klart, serverad med ett rotfruktsstomp med compté och en kalvsky smaksatt med tryffel.

 

 

 

 


Peter Odén, Köksmästare och krögare på Regisörsvillan

Svenskt eller import?

– Oftast svenskt, gärna Upplandsbonden.

Favoritstyckningsdetalj?

– Många olika så länge kvalitén är hög. På januarimenyn ska jag ha en kalvkotlett.

Hur?

– Grillad med en äpple- och calvadossky och en puré på kålrabbi och parmesan. Till det ska jag göra en lite hårdare basilikapolenta som skärs i kuber och friteras. Plus något garni som ännu inte är bestämt…

 

 

 

 

 

 

Fällmans Kött arbetar med de främsta köttproducenterna i både Sverige och utomlands.

Peter’s Farm är en av de bästa från Europa

Upplandsbonden är en av de bästa i Sverige

Ring oss på 08- 648 00 40.