Inspiration, produkter, koll, genvägar, nya idéer och smakupplevelser. Det sammanfattar intrycken när Majola RestaurangKonsult arrangerade en inspirationsdag för sina köksmästare. Ef ter en snabb frukost på Majola RestaurangKonsults kontor började dagen med besök hos de främsta leverantörerna.

Efter att skoskydd, mössor och rockar delats ut visade Maria lokalerna där fisken tas emot, förvaras och bereds. Det är kallt och tempot är högt. Dagens laxberedning har just dragit igång och en laxgiljotin kapar fiskarnas huvud. Fem sex personer brukar dagligen skära all fisk. Efter visningen av beredningslokalerna ansluter Pelle Lindquist som startade Ekofisk för 12 år sedan. Samtalet om fisk, hur Eko arbetar och miljön fortsätter över en kopp kaffe i fikarummet.

– Alla rödlistade fiskar är inte utrotningshotade utan det har helt enkelt inte gått att mäta beståndet på dom, därför har de istället rödlistas, berättar Pelle Lindquist. Diskussion om vilket ansvar restaurangbranschen har och borde ta, fortsätter innan det är dags för ett smakprov en intressant produkt, lättrökt sillrom från Arenkha i Spanien.

– Gott, konstaterar köksmästaren Konstantine Papadopolos.

Även på Fällmans Kött är det kallt och högt tempo. Dagens första leveranser har skickats iväg för länge sedan och nu gäller det att bli klar med eftermiddagsleveranserna. Hasse Palmquist är van att hålla visningar för grupper och gillar när besökarna ställer frågor. Det han inte vet om kött är antagligen inte värt att veta. Han berättar om allt från hängmörningstider, köttkvalitet och hur styckningen går till samt hur Fällmans Kött arbetar när de köper in kött.

– På allt kött från Peters Farm i Holland finns en märkning. Genom den kan man följa djurets historia på deras hemsida. Det är unikt, berättar Hasse.

– Kolla flanksteken. Det här är en perfekt grilldetaj. Den är alltid så mör och har ett väldigt bra pris, säger Sebastian Nyberg, en av de deltagande kockarna när de står och beskådar hyllmeter efter hyllmeter av kött i det stora kylrummet.

Erik Blomquist arbetar heltid som kock för Rational. Han är van att ta emot grupper och demonstrera allt man kan göra med en Rationalugn. Och när Fällmans Kött plockar fram en riktigt fin hängmörad biff och jordens alla grönsaker finns inom räckhåll är det lätt att vara kock. Erik demonstrerade grillfunktionen i Rationals ugn Self Cooking Center.

– Alla vet att kött ska vara rumstempererat innan man lägger det på gillen eller i pannan, eller hur, frågar Erik de hungriga åhörarna, och får medhåll.

– Men! När vi jobbar med grillfunktionen på Ratioanalugnarna så ska vi tänka tvärt om, den bästa grillytan och resultatet får man om man lägger kylskåpskallt kött direkt på hällen, fortsätter Erik. Fällmans

Hasse Palmquist ser lite tveksam ut, men Erik lovar att bevisa motsatsen. Kockarna är lite motvalls och skeptiska till grillfunktionen. Resultatet har de dock inget emot.

– Vilket fantastiskt kött! Med så här bra köttkvalitet kan väl ingen misslyckas… , säger någon med en gliring till Erik.

Kött från ugnen blev också huvudkomponent i måltiden som bestod av, grillad hängmörad ryggbiff från Fällmans Kött, till vilken serverades grillade grönsaker, rödvinsås och en citronolja.

Efter lunchen fortsätter turen genom Grönsakshallens stora anläggning.

– Vi har ungefär 160 anställda och har öppet dygnet runt, berättar Benny Olsson som är guiden på dagens sista visning. Benny berättade hur Grönsakshallen arbetar, att de har ett speciellt rum för att låta grönsaker mogna. Köksmästarna blev imponerade av alla asiatiska frukter som mini-koksnötter, drakfrukt och lichi. Ostronlöv med en smak av ostron och honungskrasse var också uppskattat:

– Oj, det är som att tugga på en sukett, den skulle vara fantastik på desserter, utbrister Lars Larsson.

Rundvandringen avslutades i delikatessrummet, som många deltagare hade stora förväntningar på. Där visades Texturapulver, oljor, vinägrar, choklad och mycket mer upp för en intresserad publik.

– Det är här vi ska få vår goodybag va? skrattar Anton Biederwolf.

Dagens avslutades med en kall öl på kontoret och intrycken från den givande dagen diskuterades ivrigt.

Varför arrangerar ni en inspirationsdag?

Lars Larsson, Majola RestaurangKonsult

– Majola RestaurangKonsult är ett företag att växa i och därför är vidareutbildning en grundpelare i verksamheten, säger Lars Larsson. Målet är att oavbrutet ge personalen nya och värdefulla kunskaper, för att kvaliteten på bemanningspersonalen ska vara hög.

– Men det handlar också om att personalen ska uppleva att Majola RestarangKonsult är en attraktiv arbetsplats. Vi arbetar inte bara med bemanning utan även rekrytering. Vi letar alltid efter attraktiva och fasta arbetsplatser för personalen.