IMG_0430_CMYKRocklunda gård är en av Fällmans Kötts uppfödare av gris. Här görs allt arbete från grunden och styrs av att leverera bästa tänkbara råvara.

En dryg timme från Stockholms trafikkaos, hets och trängsel ligger Rocklunda, några kilometer utanför Katrineholm. Gården är omgärdad av åkrar och en liten sjö och inne i stallen sprätter små griskultingar runt sin suggas klövar. Dom ”oinkar” och far runt innan de fickparkerar på en lång rad framför sin mammas spenar. Det är här Fällmans gårdsgris föds upp. Samarbetet mellan Rocklunda och Fällmans började för drygt sex år sedan på Fällmans Kötts initiativ. Dom ville ha en direktkontakt med en riktigt bra, svensk gård för att kunna garantera sina restaurangkunder vad det är för kött som Fällmans erbjuder. Filip och Johanna Isacsson som idag driver gården minns hur det gick till.

– Fällmans Kött kom hit och tittade. Gick runt och inspekterade vår anläggning. Det tog inte lång tid för dem att bestämma sig, berättar Filip.

Sedan dess har många av Fällmans Kötts kunder besökt gården. Avståndet mellan Rocklunda och Sveriges restaurangkök har minskat. Och fler och fler kockar vill se med egna ögon hur det fungerar på en bra svensk svinfarm. Hur föds grisarna upp och vad är egentligen en konventionell gris?

Rocklunda föder upp runt 6000 grisar per år, vilket i konventionella sammanhang gör dom till en relativt liten uppfödare. Å andra sidan gör man – som många kvalitetsrestauranger – allt från grunden.

– Vi är en helintegrerad gård, säger Johanna. Istället för att köpa in smågrisar och föda upp dom så håller vi oss med egna suggor som insemineras. Det är naturligtvis mer jobb men ger också bättre kontroll och ökad säkerhet. På Rocklunda finns ungefär 300 suggor. Vi går in i stallet och ser efter hur dom har det. I en fålla bor runt 50 suggor som har ett par veckor kvar innan kultingarna kommer. Fållan är fylld med halm och här och var sticker ett förnöjt tryne upp. Dom spenderar dagarna med att böka runt i halmen, bädda ner sig och försöka hitta den bekvämaste platsen.

– Dom här väger nog närmare 200 kilo, skulle jag tro, säger Filip.

Suggorna hör när det är mat på gång och skyndar då in i de smala ätbåsen längst sidan på inhägnaden. Varje ätbås rymmer bara en gris åt gången och stängs automatiskt när grisen går in.

– Varje sugga får sin egen mat och vi slipper hiarkibeteendet i flocken, säger Filip och förklarar att det hade inneburit att den starkaste grisen hade fått betydligt mer mat än den svagaste. När suggorna ätit färdigt backar dom ut ur båset som öppnas automatiskt.

En gris är dräktig 115 dagar och varje sugga får mellan 10 och 13 kultingar. I stallet bredvid ligger de suggor som redan fått sina kultingar. Det är runt 48 boxar där varje enskild sugga får vara ifred med sina kultingar. Och varje box har också ett utrymme dit bara kultingarna kan gå om dom vill vara ifred från sin morsa. Efter fem veckor är kultingar stora nog för att klara sig själva och flyttas till nästa stall. Där tillbringar de sina kommande sex månader tills de nått en optimal vikt på runt 110 kilo. En gång i månaden körs djur till slakteriet i Skövde.

Hur är det då med fodret?

– Vi odlar 300 hektar med havre, vete, korn och åkerbönor vilket räcker till  ungefär 75 procent av fodret, säger Filip. Resten köps in, inklusive vitaminer och mineraler. Ungefär tre procent av slaktgrisarnas foder utgörs av soja. Rocklunda köper GMO-fri.

– Bryr sig kockarna om GMO, undrar Filip och berättar att enstaka konsumenter, som absolut inte vill ha GMO, hör av sig mellan varven. Fast nu ändras regelverket.

I Finland är det sedan årsskiftet fritt att använda GMO-soja och snart även i Sverige. För Filip är det en skillnad på 300.000 kronor per år. Det är mycket pengar för en gård med fyra heltidsanställda – tre som ägnar sig åt grisarna och en som tar hand om gården.

– Man får se det lite som sin hobby, säger Filip och tittar ut över fälten. Det måste torka upp lite till innan det är dags att så – marken motsvarar ungefär 600 fotbollsplaner. Fast våren är ändå en lugnare period. Till hösten, vid skördetider, då arbetar man dygnet runt.

– Det här är levande djur. Man kan inte lämna dom. Behövs man så behövs man, säger Johanna.

 

Christer Linden Fällmans Kött

Christer Linden Fällmans Kött

Vad tycker kockarna om GMO?

– Ingen vill ha GMO. Hör man att

det är GMO, så drar man öronen åt

sig. Jag tror att många väljer att köpa

Rocklunda för att man vet att det är

GMO-fritt, säger Christer.

Rocklundagrisen är av rasen Duroc. Hondjuret är en korsning Lantras/Yokshire och handjuret är Duroc. Durocgrisen har den goda egenskapen att ha mer insprängt fett i köttet, vilket gör den saftigare och mer smakrik.

Rocklundagrisen är av rasen
Duroc. Hondjuret är en korsning Lantras/Yokshire och handjuret är Duroc. Durocgrisen har den goda egenskapen
att ha mer insprängt fett i
köttet, vilket gör den saftigare och mer smakrik.

SPECIALSTYCKNINGAR Så här skärs en kottlettrad med långa ben på Fällmans styckningsavdelning.

Annorlunda Catering är en av Fällmans Kötts kunder som arbetar med Rocklundagrisen

JONAS PALM, KÖKSMÄSTARE ANNORLUNDA CATERING

JONAS PALM, KÖKSMÄSTARE
ANNORLUNDA CATERING

Vad tycker du om Rocklunda gårdsgris?

– Det är absolut bra grejer. Det var kul att jobba med hela skinksteken, man får tänka till vilka delar man kan använda till vad.

Hur länge har du jobbat med Fällmans Kött?

– Sedan företaget startade. På alla mina jobb under de senaste åren har jag haft Fällmans Kött som leverantör. Jag har alltid gillat dom. Det senaste året har jag besökt dom minst tre gånger. Det är bra för att få koll på deras sortiment.

Jonas Palm lagar Rocklunda gris

Marinerad hel fl äskkotlett – Ramslök och delikatessgurkyoghurt, sotad grön sparris, bakade tomater, spetskål och blomkål, friterad kapris och citron med rostade calamataoliver.

Marinerad hel fläskkotlett Ramslök och delikatessgurkyoghurt, sotad grön sparris, bakade tomater, spetskål och blomkål, friterad kapris och citron med rostade calamataoliver.

Rimmad och persiljebakad skinka, schalottenlök och timjankorv, Äpple och lök, pulled pork med Sorundas rökta champinjoner, stekta lökar i sky och honung, rostade morötter och palsternackor och friterad lök.

Rimmad och persiljebakad skinka, schalottenlök och timjankorv, Äpple och lök, pulled pork med Sorundas rökta champinjoner, stekta lökar i sky och honung, rostade morötter och palsternackor och friterad lök.