Salt

Salt är, förutom ett återkommande löpsedelsmaterial, en av de viktigaste ingredienserna i köket. Salt ger också möjligt till olika tillagningstekniker.

Grönsakshallens saltkällare:

Hickory röksalt

Läsö havssalt

Grey Sea Salt

Maldon Flingor Havssalt

Ravida Havssalt

Atlantsalt Mineralsalt (Sal de Anana)

Natural Flower Sea Salt

Ayurvediskt Bergssalt Himalaya

Östragärde Gårds Champinjonsalt

Tryffelsalt

Tångsalt

Rött Hawai salt

Svart Hawai salt

 

Nitritsalt

Nitritsalt används vid tillverkning inom charkindustrin för att hämma tillväxten av mikroorganismer (som kan orsaka botalism) i köttprodukter. Nitritsalt går på djupet mycket snabbare än vanligt salt. Nitritsalt finns att köpa i lösvikt på Fällmans Kött. Hanteras med kunskap, använd varken för mycket eller för lite.

Sallakespruta

Kortar ner tiden avsevärt på större köttbitar. Kan även användas för att injicera smaksättare vid grillning eller BBQ. Finns på Smörgåsbord.

Saltlakemätare

Du behöver inte gissa dig till salthalten. Stoppa ner mätaren och läs av. Mätområde 0-25%. Finns på Smörgåsbord.

Saltsten

Fällmans Kötts dry-aged kött torkas med saltstenar. (Se artikel här) Men man kan även använda stenarna i tillagning. Värm på 150 grader i ugn cirka en timme och därefter på 200 grader i tio minuter. Saltstenen blir så varm att du kan steka tunna köttbitar på den.