DSC_0544– Skåne anses vara Sveriges skafferi. Dom har otroliga förutsättningar för att både föda upp djur och odla, säger Mattias Dernelid som ansvarar för Smakrikets sortiment på Grönsakshallen Sorunda. Han berättar att det i Skåne finns flera stora livsmedelsproducenter som börjar intressera sig för att producera råvaror som skulle passa i Smakrikets sortiment.

Mattias Dernelid, inköpsansvarig för Smakriket Grönsakshallen Sorunda

Mattias Dernelid, inköpsansvarig för Smakriket Grönsakshallen Sorunda

– Vi söker produkter som håller extremt hög kvalitet och som fått en prägel av sitt ursprung, säger Mattias. Förr fanns det till exempel ollonsvin och äppelfläsk från Skånes bokskogar.
För Mattias är det viktigt att produkten bottnar i den regionala matkulturen.
– Gräv där du står och jobba med recepturen, säger han och tar Bjärhus Gårdsbutik som ett lyckat exempel. Deras coppa vann guld i SM i mathantverk 2013 med motiveringen:
Fantastisk marmorering med fin glans.Perfekt beredd råvara med utmärkt mörhet. Ren och ärlig smak. Den här coppan kan med lätthet exporteras till Italien.
Smakriket Skåne visar också hur man kan arbeta med mer specifika regioner inom Smakriket. Här finns Bjäre och Österlen som är mer specifika ursprungsbeteckningar än Skåne.
– Det här visar på tanken bakom Smakriket. Det fungerar på samma sätt som vinvärldens apellationer, säger Mattias.

Exempel på ett par fantastiska produkter

 

Bjärhus gårdsbutik

bjärhus karréLufttorkad grishals (coppa)

Underbar doft, vacker marmorering och en smak som är bland det bästa svensk chark har att erbjuda. Karrén kommer från skånska grisar i Höör. Den saltas och lufttorkas sedan i ett mognadsrum med konstant luftfuktighet. Med jämna mellanrum tas köttet ut för att bli ompysslat, det tittas och känns på det för att se hur mognaden fortgår. Efter ungefär åtta månader är karrén färdig att njutas. Väl värd att vänta på!

 

Malmö vinägerfabrik

DSC_0539Äpplecidervinäger, Äppelbalsamico

Fatlagrad Körsbärsvinäger

Fläderblomsvinäger, Björksavsvinäger

 

Krogstorps gård Rapsolja

DSC_0604Ensamrätt till en gammal sorts rapsfrö som har unika egenskaper, med perfekt balans av omega 3 och omega 6.

 

 

 

Goagårdsmejeri

DSC_0541Himlago är en halvpressad ost (ca 1 kg) mycket smak och himla go…

Rödluvan är en kitt-tvättad pressad och lagrad hårdost som är gjord på opastöriserad getmjölk. Mejeriets största ost! (3 – 4 kg).

Milda Noor är en mild pressad hårdost gjord på opastöriserad getmjölk som sedan tvättats med en kit- och saltlösning. (ca 1,5 – 2 kg).

Holy Kitt är en liten vild kittost med inslag av blå- eller vitmögel.

Skane