img_0024_1

På Fällmans julbordsvisning gjorde de svenska charkuterierna succé. Fler och fler får upp ögonen för kvalitén på hantverkscharkuterier.

Fällmans styckare Jani Kolkkanen vevar på den handjagade skärmaskinen och serverar tunna skivor av förstklassig svensk chark. Bredvid står producenterna Hedmans delikatesser och Köttbutiken Millert & Dahlén och bjuder på smakprover och berättar om kryddningar, tillvägagångssättet, ursprunget och vad som ger de specifika produkterna sin karaktär.

Även Mattias Dernelid, ansvarig för Smakriket, är på plats när Fällmans visar upp sitt sortiment av förstklassig, svensk chark.

– Vi ser hur produkterna blir bättre och bättre hela tiden, säger han och berättar att kvaliteten i alla led är avgörande när produkterna bedöms.

– Ursprung och djurets ras är extremt viktig om du vill producera charkuterier i världsklass, säger han.

Idag finns ett drygt 30-tal produkter i Fällmans Smakriket-sortiment. Det är produkter med ett garanterat ursprung och att produkten har egenskaper som är typiska för just det geografiska området.

– Vi vill ha produkter som är ursprungstypiska och för oss är det väldigt viktigt att produkterna smakar olika, fortsätter Mattias och berättar att sortimentet växer.

Några av Fällmans svenska charkuterier

Hansen charkuterier Fläskkarré lufttorkad, Lomo, Björnkorv, Renkorv, Tryffelsalami, Fänkålsalami, Bresaola, Lambretta.

Bjärhus Lufttorkad grisnacke, Oxbotten, Spickekorv, Salami, Mormor Annies korv, Lammring, Lammrulle och Lufttorkad fårfiol.

Korvhantverk Stockholm Parmesankorv, Fänkålskorv, Korv Choritapa, Korv Rödvin, Fläskkarré, kallrökt lufttorkad, Skinka, kallrökt lufttorkad, Ölkorv södertugg, Ölkorv tre sorters peppar.

Köttbutiken Millert & Dahlén Vild-svinstek lufttorkad, Blodkorv, Viltmortadella, Pancetta naturell.

Hemgården Ölkorv ren, Ölkorv älg, Ölkorv vildsvin, Snickarskinka, Snickar-salami, Bacon, Lufttorkad fläskkarré, Lufttorkad fläskhare.

Hökensås Charkuterier Knivkorv.

Hedmans delikatesser Rensalami, Vildsvinssalami, Älgsalami, Fårkorv.