Hamburgerhajpen är inte över. Tvärtom breddas utbudet och fler krogar skapar sin egna unika burgare. Grundbulten är givetvis köttet.

Sandra Svensson
Innesäljare Fällmans Kött

– Det jag gillar med hamburgerkulturen är den stora variation som växt fram med åren. Man kan toppa hamburgaren med olika sorters tillbehör och skapa sin egna produkt. Färska hamburgare är en helt annan produkt jämfört med frysta. Den populäraste blandningen är en 5 mm mald färs på 70% högrev, 20% bringa och 10% talg. Det ger en hamburgare med god smak, saftighet och en fin textur som håller ihop på ett bra sätt.

 

 

Hamburgerproduktion på Fällmans Kött

 

Ät

Ät ligger i Nyköping och är en krog med fokus på öl, musik och mat. På menyn finns utöver á la carten olika hamburgare.

Hamburgare Orginal

Blandning: 40 % Högrev, 40%  Bringa och 20 % Talg

Malningsgrad: 5mm

Servering: I ett saftigt briochbröd med fin glans, husets dressing, sallad, cheddarost, tomat och stekt lök. Klassiska fries som är slungade i en egen sour-cream-kryddblandning med vitlök, lök och persilja.

 

Sasse Sepehrazar, krögare

”När vi öppnade för snart två år sedan gjorde vi hamburgarna själva men då vi arbetar i ett öppet kök och serverar nästan hundra kilo i veckan tog det för mycket tid. Burgarna som Fällmans gör åt oss är exakt som de vi själva gjorde. Den enda skillnaden är att vi spar tid. Färsblandningen har vi provat oss fram till och talgen ger extra smak och saftighet plus att vi får lite eldsflammor när vi grillar på hamburgarna.

 

 

Bruntegården

Pensionat i Rättvik med utsikt över Siljan. En klassisk dalagård som jobbar mycket med lokala råvaror i säsong.

Hamburgare

Blandning: 60% Högrev, 20%Bringa  och 20% Talg.

Malningsgrad: 2 mm

Vikt: 170 gram

Servering: I ett rostat briochbröd, med 18 månaders cheddarost, karamelliserad lökcreme, syrad lök och yellow mustard-mayo. Plus bifftomat och isberg, samt klassiska crispy fries.

Magnus Ollas, krögare och köksmästare

”Vi har valt att ha en högre fetthalt och finare mald färs då vi steker hamburgarna i vanliga stekpannor och vi får ett bättre slutresultat jämfört med 5 mm färs. Färsblandningen har vi valt för att vi tycker den ger mest saftighet och smak. Förra året malde vi färsen själva men nu spar vi två moment, både malningen och vägning. Det är smidigt och enkelt.”