Guldbaren_3646

Många kockar kommer till Grönsakshallen Sorudna och går ett varv på lagret för att få inspiration. Men här finns även mycket som får bartenders att spinna loss – allt från exotisk frukt, puréér, örter och bär till syrups, specialsocker och andra smakfyrverkerier.

Robert_Radovic_Benny_Sorunda

Bartendern Robert Radovic får en guidad visning av Benny Olsson på Grönsakshallen Sorunda

ROBERT RADOVIC ÄR bartender och delägare i Liquid Management, ett företag som specialiserat sig på att utveckla barkoncept och konstant arbetar med utveckling av nya drinkar. Vi tog pulsen på honom när han gått ett varv tillsammans med Grönsakshallens Benny Olsson.

Vad är ditt första intryck av Grönsakshallen?

– Fantastiskt. En hel värld av inspiration och passionerade människor bakom kvalititetsprodukter. Benny Olsson guidade och jag var imponerad över hans kunskap och hängivenhet.

Utifrån bartender-perspektivet – vad tänkte du om Grönsakshallen?

– Det kändes som att träffa gamla vänner som delar ens syn på smaker, speciellt när vi pratade om svenska smaker men även exotiska ingredienser.

Vad är ditt intryck av deras sortiment?

– Det är väldigt inspirerande att som bartender upptäcka ingredienser som jag inte visste fanns och som går att få tag i. Dessa ingredienser gav mig nya idéer sett ur doft, smak och textur, men även för garnityr till cocktails.

GULDBAREN på Nobis Hotel blev utsedd till Årets bar i White Guide 2011. Liquid Management är kontrakterade för att sköta driften och arbetar kontinuerligt med nya drinkkoncept.

GULDBAREN på Nobis Hotel blev utsedd till
Årets bar i White Guide 2011. Liquid Management
är kontrakterade för att sköta driften och arbetar kontinuerligt med nya drinkkoncept.

Hur utvecklar du nya drinkar?

– Det kanske låter underligt men att skapa en drink är ungefär samma process som att designa vad som helst. Vanligtvis får du en brief att arbeta utifrån, sedan gör du lite research, har en brainstorm och analyserar de bättre idéerna. Inspiration hittar vi i gamla drinkböcker eller genom att titta på vad andra bartenders gör runt om i världen. Det är alltid bra att besöka marknader och butiker med

ovanliga saker. Du måste se bortom glaset och hitta ovanliga glas. Gästerna vill ha visuella drinkar som smakar gott – för det där Instagram-ögonblicket. Ibland får man knäppa idéer och då gäller det bara att jobba med den idén tills den funkar.

Skulle du rekommendera andra bartenders att besöka Grönsakshallen?

– JA! Absolut. Nybörjare eller rutinerade. Grönsakshallen är en värdefull samarbetspartner för både kockar och bartenders. “If you can dream it up, they can source out any product.”

 

TIPS FRÅN GRÖNSAKSHALLEN SORUNDA TILL UTFORSKANDE BARTENDERS

DRYCK 

Enbärsdricka Havtorn,

råsaft Fläder,

råsaft Roomi 

Rhabarbarum 

Vichyvatten 

Tranbärsjuice 

Äppelmust Signe Tillisch 

Fläderdryck (kolsyrad) 

Red Ganjal Hallonglögg 

Nigrum 

Saft – blåbär, svartvinbär, älgört

ÄTBART 

Oliver Roi 

Banderillas 

Rökta mandlar,

saltade Edamame böna med skida 

ÖRTER OCH GRÖNT 

Allt från barens obligatoriska mynta till vetegräs.

ESSENSER 

Cirka 25 sorter i sortimentet. 

Några favoriter är: 

Viol Rabarber Vanilj 

Smultron 

Päron Mint 

SKURET 

Limeklyftor 

Citronklyftor 

Apelsin, halvmåne 

Blekselleristavar 

Tärnad mango

Frysta fruktpuréer från Cap Fruit

Grönsakhallen Sorunda har över 30 olika fruktpuréer i sortimentet från kvalitetsleverantören Cap Fruit. Dessa puréer är mycket uppskattade av många konditorier som önskar riktigt bra kvalitet men kan givetvis lika väl användas i baren för att göra grymma drinkar.

Några favoriter är: Hallonpuré Persikopuré, röd Persikopuré, vit Äppelpuré Päronpuré Björnbärspuré Melonpuré Blodgrapepuré Blodapelsinpuré Citronpuré Kokospuré