DSC_8902Under många århundranden betraktades kreativitet som en gudomlig ingivelse. Nu har forskarna hittat själva inspirationens källa: Grönsakshallens varulager.

Inspiration och kreativitet hänger nära samman. Ibland beskrivs det som att befinna sig i rätt mentalt tillstånd eller att få en ingivelse. Andra beskriver kreativitet mer som problemlösning, till exempel att skapa en spännande, smakrik, ekonomiskt försvarbar, ekologisk meny till sin restaurang. För att lyckas krävs naturligtvis kunskap om allt från råvaror till hantverk. Vad är i säsong, vilka smakämnen är vattenlösliga och vilka kräver fett för att komma till sin rätt eller vilken tillagningsmetod är bäst för önskat resultat. Men i ”problemlösningen” måste det också finnas utrymme för kreativa processer – möjlighetstänkande. Låta det ta tid. Testa och inte minst hantera misslyckanden. Och till sist, den inre motivationen, viljan att skapa.Kunskap, process och vilja – det ger nya idéer. En knivsudd envishet är också bra.

Nästan varje dag ser man kockar mitt i den här processen på Grönsakshallen Sorunda. De går ett varv på varulagret, tittar, känner, tänker och funderar. Blicken vänd inåt, väger erfarenheter mot upplevda smaker. Hos var och en föds olika idéer, och var och en ser olika möjligheter. Men en sak har dom gemensamt – dom tar alla med sig inspiration.

JOEL ENGLUND (KOCKLANDSLAGET) SCANDIC GRAND HOTELL ÖREBRO

JOEL ENGLUND (KOCKLANDSLAGET)
SCANDIC GRAND HOTELL ÖREBRO

Vad inspirerar dig?

– Just nu håller jag på och scoutar lite råvaror till vår nästa upplagning inför VM i Luxenburg i november. Det är alltid väldigt inspirerande att vara på plats och se råvarorna själv. Och man får alltid bra hjälp med att få fram saker i olika färger, storlekar och former. Dom har en hög servicenivå.