
RUNDVANDRING. Krog tog rygg på Grönsakshallens Johan Westin som gick en runda med personalen från Vivels i Bromma.
Det kanske inte låter så inspirerande men för de flesta kockar är ett varv på Grönsakshallens lager som ett mentalt fyrverkeri av smaker och idéer. Det här är Grönsakhallens sätt att arbeta istället för produktkataloger och sortimentslistor.
- KÅLKRAFT. Vivels bageri har åtta caféer. Från Brommaplan kom Amanda, Alexandra och Benjamin. Johan tipsade om intressanta citrusfrukter till bageriets smoothies och juicer och smakrik kål till ännu nyttigare drinkar.
- SKAPA SMAKREFERNSER. Vattenmelon rättika – skiva tunt på mandolin, användas till att toppa salladen. Smakrik och vacker!
- KÄNNEDOM OM SORTIMENT. Escarolle är en både smakrik och krispig sallad, perfekt för den som vill göra riktigt goda, matiga mackor.
- SMAKRIKETS OSTAR. Spjutspets! Fler och fler får upp ögonen för svenska kvalitetsostar. Bakom framgången står en rad duktiga mejerskor som väckt liv i hantverket att göra ost och lyft det till internationell världsklass. Utöver hantverksostarna i Smakrikets sortiment finns även ostar som till exempel mozzarella och chevre.
- GOURMETRUMMET. Det här är Sveriges roligaste skafferi! Här finns allt från förstaklassig olivolja, choklad, utvalda asiatiska såser, torkad chili, nötter och mycket annat.
- DET FÄRDIGSKURNA SORTIMENTET. Johan visar upp produktionen där det dagligen skärs mellan 12 och 16 ton frukt och grönsaker. Här kan produkter ”skräddarsys” till exempel en salladsblanding. Att köpa färdigskuret är lite dyrare än att köpa hela salladshuvuden. Å andra sidan spar man mycket tid.
Benny Olsson går en inspirationsrunda med Sodexo Gävle
– I de flesta andra branscher är det som är riktigt bra dyrare, än det som inte är lika bra. I vår bransch är det tvärt om: När någonting är riktigt bra, då är det billigt. Det kallas för säsong. Följer man säsongerna så gör man det lättare för sig själv, säger Benny Olsson när han gör en visning av lagret för Sodexo Gävle.
Vad tyckte du om rundvandringen på Grönsakshallen Sorundas lager?
– Vilket otroligt sortiment! Jag hade inte föreställt mig det här. Jag trodde att det skulle vara några hyllor med tomat och gurka… Självklart var gourmetrummet häftigt men även produktioinsavdelningen. Vi köper ju idag en hel del frysta grönsaker men det finns ju ingenting som inte säger att man lika gärna kan använda färska färdigskurna grönsaker.