smör

Branschen har fått upp ögonen för skillnaden mellan smör och smör. Här är Grönsakshallens sortiment. Testa själv.

DSC_8283EMÅ SMÖR

Restaurang Gro, Henrik Norén

”Vi letade efter ett smör som verkligen smakar smör och blev tipsade av Isabella Vikberg på Grönsakshallen att testa Emå. Det har en väldigt härlig smörsmak med bra sälta och tydlig syra. Vi serverar det med vårt vita levainbröd. Det har dock hänt att någon enstaka gäst inte förstår smaken – dom kanske är vana vid något lättmargarin – och tror att smöret är härsket. Men det får vi ta, vi tycker verkligen att det är så här smör ska smaka. Ibland när vi fått stödköpa något annat smör märker man verkligen skillnaden. Dessutom har det ett bra pris och vi använder det i matlagningen också. Det blir otroligt gott när man bryner det eller skirar det. Sedan kan det variera lite i smaken över året men så är det väl med lite mindre mejerier.”

Vi letade efter ett smör som verkligen smakar smör…

DSC_8290OVIKEN SMÖR

19 glas, Peter Bennyson

”Oviken smöret är gott och har en fin sälta. Det har allt jag längtar efter i ett hantverksmässigt producerat smör. Det är mycket mer nyanserat än ett industrismör. Det är liv i smöret, smakbilden är större och längre. Man kan med fördel servera det på sked utan bröd – det rådet brukar mottas med lite skräckblandad förtjusning hos gästerna. Smör är det mest syndiga när det gäller bröd och smör, även om det kanske borde vara tvärt om. Genom Grönsakshallen kan jag få tag i Ovikensmöret utan att belasta miljön för mycket. Det bidrar till människors lycka. Vi serverar det med bröd från Daniel Lindeberg. Med det här smöret och hans bröd har vi vunnit gästernas hjärta redan innan vi börjat servera maten.”

Med det här smöret och hans bröd har vi vunnit gästernas hjärta redan innan vi börjat servera maten.

DSC_8270LÖTS GÅRDSMEJERI

Eriksbergs catering, John Hertz

”Det är en väldigt bra produkt, som med många gårdsmejerier. Man har ju väntat i flera år på sådana här produkter, kärnmjölk, vassle – det är kul att det äntligen kommer. Gårdskärnat smör har en annan smak, det är en stor skillnad jämfört med vanligt smör. Det har en helt annan användningspotential även om vi naturligtvis inte steker i det. Smöret är ett bra komplement till vårt hembakade bröd. Vi gör ett klassiskt surdegsbröd, baguetter, frukt- och nötbröd och ett lingonbröd med filmjölk. Sortimentet varierar lite när vår bagare och konditor får nya idéer. Responsen hos gästerna är väldigt positiv. Dom märker att det är ett speciellt smör. Tidigare har vi vispat ett vanligt smör, saltat och smaksatt med citron eller olivolja.”

Man har ju väntat i flera år på sådana här produkter, kärnmjölk, vassle – det är kul att det äntligen kommer.

DSC_8265VILHELMSDALS GÅRDSMEJERI

Chàteau Forèt, Helsingborg, Anna Borgskog

”Det är ett trevligt och gott smör. Det är lokalt producerat vilket passar vår profil. Smöret är pastöriserat, handgjort, med bra sälta och känns väldigt genuint. Vi serverar det bland annat på våra frukostbrickor tillsammans med nybakade croissanter, surdegsbröd och pålägg. Vi presenterar alltid maten och berättar vad den kommer ifrån och smöret får väldigt positiv respons av gästerna. Vi serverar även ostar från Vilhelmsdal. I brödkorgen till våra middagsgäster serverar vi ett surdegsbröd, ett surdegskrisp, fröknäcke tillsammans med ett vanligt vispat smör eller Vilhelmsdals smör och en hemgjord färskost.”

Det är lokalt producerat vilket passar vår profil.

DSC_8303ÅLÄNDSKT SMÖR

Svartengrens, David Bygdeståhl

”Jag och Göran (Svartengren reds. anm.) tycker att det är ett väldigt bra smör. Egentligen började det med ”smörkrisen” för ett par år sedan – då det inte gick att få tag i smör i hela stan. Då kom vi i kontakt med det Åländska smöret. Det är lite saltare än vanligt svenskt smör och har en fin rund smak. Vi gör av med fem till sju kilo om dagen och använder det till allt, till brödet i matsalen, till bearnaise och vi steker i det. Det ska dock inte jämföras med ett gårdssmör, som ligger i en helt annan prisklass och smakupplevelse. Men det är ett bra och smakrikt smör för att komma från ett lite större mejeri.”

Egentligen började det med ”smörkrisen” för ett par år sedan – då det inte gick att få tag i smör i hela stan.

DSC_8300RÖKT SMÖR

Färna Herrgård, Skinnskatteberg, Inga Lena Eriksson

”Vi använder det till både förrätter, varmrätter, såser och desserter. Det är en bra smaksättare. Oftast spär vi ut det med vanligt smör. Just nu har vi det i en sockerkaka som bakas med hälften rökt smör och hälften vanligt smör. Den serveras med en Dulce de leche och gräddfilskräm och hallon. Vi använder det även till våra charkbrickor och har ångat vaccade morötter med röstsmör, eller när vi smörar upp en tomatsås. Vi röker väldigt mycket själva och vi har även provat att röka smör men det är väldigt tidskrävande. Därför var det väldigt bra när Grönsakshallen tog in den här produkten.”

Just nu har vi det i en sockerkaka som bakas med hälften rökt smör och hälften vanligt smör.

*”Kom upp dig i smöret” betyder att du fått det riktigt bra. Det är ett gammalt uttryck som kommer från bondsamhället då alla på gården åt ur ett gemensamt grötfat, med varsin sked. I mitten av grötfatet placerade man en klick smör och den som först kom in till mitten fick ta del av det goda smältande smöret. Således hade vederbörande kommit upp sig i smöret. Från samma grötfat kommer även uttrycket ”håll dig på din kant” – då man förväntades att lagom stor tårtbit av gröten.

SMAKA

Testa spännande smör du också. Ta kontakt med Grönsakshallen. Klicka på logotypen så kommer du till hemsidan.

Grönsakshallens_logga