Grönsakshallen Sorunda har inte bara stans största sortiment av frukt och grönt. Dom har också ett fantastiskt sortiment för konditorer. Utöver färska frukter och bär finns grymma produkter i både gourmetrummet och i frysen. Här har du några av stans främsta konditorers favoritprodukter.

Magnus Johansson

Konditor, Bageri och Konditori

Planfoliavaniljen – är ursprungsvaniljen som växer och skördas i Mexico. Utanför staden Papantla ligger plantagen Gaya som producerar en sagolik vanilj. Det är ursprungsvaniljen till Thahiti- och Bourbonvaniljen. Till skillnad från Thahitivaniljen som är mest söt och insmickrande så blommar den här vaniljen ut och blir mer smakrik den andra dagen. Vanilj är mitt salt och peppar. Gör man något med till exempel kanel eller kardemumma och vill förstärka smaken så kan man tillsätta lite vanilj.

Färska frukter och bär – Jag försöker jobba mycket efter säsong. Beställer man en ask jordgubbar så är det väldigt fin kvalitet rakt igenom. Men det bästa med Grönsakshallen är deras servicegrad. Man kan ringa och fråga och de fixar. Ibland behövs något färdigskalat till en beställning eller en ask av något. Det är väldigt sällan de säger att det inte går.

Fruktpuréer – Deras frukpuréer är opastöriserade och har en helt annan smak än andra märken. Grönsakshallens päronpuré smakar verkligen päron. Samma sak gäller för deras äpplepuré. Vi använder puréerna till moussetårtor, desserter, bakverk och sorbé.

 

Jesse Nobles

Konsult för bland annat Majola RestaurangKonsult

Cacao Barry – det är en mycket prisvärd choklad. Min favorit är den 66-procentiga från Mexiko. Det är en underbar choklad med kryddig smak och doft av tobak och chili. Cacao Barrys mjölkchoklad är nog den bästa mjölkchokladen jag smakat i mitt liv. Den mörka chokladen från Tanzania på 75 procent kakao är kraftig och har en utvecklad smak.

Kryddor – som till exempel Tonkabönan – som är en gammaldags krydda som förvånadsvärt få känner till. Jag använder den i mousser. Man kan använda den istället för vanilj, även om smaken är betydligt kryddigare, mot dragonhållet. Jag använder även tjärsirap, vilda enbär från Ugglarps och Valencia mandlar.

Pistagepasta – Jag gillar den från Sicilien. Det är 100 procent pistage och smaken är otroligt fin. Nyligen gjorde jag en ”Snickers” med pistagpastan, vilda enbär och valenciamandlar. Jag har använt så mycket från Grönsakshallen – allt från iransk saffran till violett socker och fänkålspollen.

 

Cecilia Andersson

Chefskonditor på Tösses konditori

Färska hallon – Väldigt populärt. Använder dom för att dekorera tårtor och bakverk, det gör stor skillnad, ökar försäljningen.

Cocospuré – Den tycker jag är väldigt bra, speciellt till glass men även till mousser och krämer. Den har en god smak och en fin konsistens. Även om vi inte använder den så ofta tycker jag mycket om den.

Äpplen – Grönsakshallen har väldigt fina äpplen. Vi köper mycket Granny Smith och Jona Gold. Granny Smith karamelliserar vi och använder till tårtor och bakverk. Och vi gör en mycket populär äppel-vanilj marmelad. Äpplena är fasta och inte så söta. De innehåller mycket pektin som är bra när man gör marmelad. Jona Gold använder vi till en klassisk fransk äppelpaj på smördegsbotten.