Inte bara Mumintroll. Fler och fler kockar tjusas av finska Mimis produkter – örter, skott, blad och spännande blommor som nu finns i Grönsakshallens sortiment.

– Första gången jag kom i kontakt med Mimis produkter var när jag gjorde ett konsultjobb för finska kocklandslaget i Helsingfors. Jag tänkte – jäklar vilka fina örter – var får ni dom ifrån? Sayan står mitt i Esperantos prepkök, och runt omkring honom råder full aktivitet, elever, praktikanter och ordinarie personal jobbar minutiöst med att tillverka de komponenter som tillsammans skapar den två-stjärniga meny som levereras varje kväll.

– Men jag tog aldrig kontakt med dom, fortsätter Sayan. Det var först när den finske kocken Taneli började på Esperanto i slutet av förra sommaren som kontakten etablerades.

– Jag frågade om han kände till Mimis, och det gjorde han.

– Jag jobbade med Mimis produkter när jag var på Olo, en tvåstjärnig restaurang i Helsingfors, förklarar Taneli.

Kontakten med Mimis etablerades och de första leveranserna kom i slutet av året. Grönsakshallen hjälpte till med logistiken. Mårten Tegnér, inköpare på Grönsakshallen:

– Beställningarna gick genom oss till Esperanto och ett par krogar till. Det var en fantastiskt fin kvalitet, små skott, blommor som höll sig fint och smakade otroligt bra.

Grönsakshallen började beställa mer produkter för att testa kvalitén och i mars besökte Mårten och Kent Beyers på Grönsakshallen Mimis i Finland.

– Dom odlar i växthus, vilket ger en bättre tillgång året runt, och även om dom inte är ekocertifierade så använder dom inga bekämpningsmedel eller liknande. Dom odlar i jord och har full fokus på smakerna, säger Mårten och lägger till att Grönsakshallen Sorunda i Stockholm är den enda grossisten som har Mimis produkter i Sverige. Nu testkör man under en period för att snart kunna erbjuda produkterna till alla Grönsakshallens kunder.

Sayan öppnar  dörren till ett av kylskåpen i prepköket. Där står åtskilliga små plastburkar med skott, blommor och spännande blad från Mimis. Det är harsyra, nässlor, vildmorotsblommor, korianderblommor, verbenablommor, små rödkålsblad, kikärtsskott, wasabisenap, bockhornsklöver, våtarv och mycket annat.

– Dom har en fantastisk mångfald. Det är många unika produkter och dom är smakorienterade. Mimis är verkligen passionerade, säger Sayan.

Esperanto blir lite av en utvecklingsavdelning för Mimis. Taneli förklarar.

– Om jag hittar något i en kokbok eller en meny som jag tycker verkar intressant så kan jag skicka en bild till Mimis och fråga – vad är det där? Så tar dom reda på vad det är, och om dom kan odla det.