DSC_9415När marken är djupfryst är det höstens rotsaker som räddar många köksmästare. Så här skördas och förvaras höstens rotsaker på Forsbergs Grönt.

– Årets skörd är något senare på grund av den kalla sommaren. Morötterna måste ”mogna av” innan man tar upp dom för förvaring. Tar man upp dom när dom fortfarande växer så mjuknar dom och håller inte för lagring, säger Ulrika Ivergård som driver Forsbergs Grönt tillsammans med sin man Torolf Forsberg. På den krav-märkta gården, som inklusive arrenden omfattar 30 hektar, odlar man främst rotsaker, kål och lök som säljs till privatpersoner och till Grönsakshallen Sorunda. Vid skörden hamnar morötterna i stora träbingar som ställs in i isolerade containrar.

– Vi har inte någon kyla i våra lagar, därför väntar vi med skörden tills nätterna blivit kallare så att vi kan få ner temperaturen i lagren. Temperaturen ska vara så nära noll som möjligt, säger Ulrika och berättar att man öppnar dörrarna på nätterna för att få in kylan och stänger på morgonen. Blir vintern riktigt kall använder man en termostatstyrd fläkt.

– Det gäller att ha lagom fuktighet i lagren. Det får inte bli för fuktigt eller för torrt. Det där känner man av. I och med att vi hela tiden går och plockar från lagren så märker vi vad som händer och kan styra med ventilationen. Rotsakerna förvaras i träbingarna framtill när Grönsakshallen beställer. Då görs en selektering.

– Morötter som gått av eller inte håller måttet kallar vi för fodermorötter, säger Ulrika. De som är av bra kvalitet tvättas, packas och vägs innan dom skickas iväg till Grönsakshallen. Hur länge skörden räcker varierar. Ibland tar den slut i februari men något år har den räckt ända fram till april.

Grönsakshallen Sorunda är stolt över sina leverantörer!
GRÖNSAKSHALLEN med vanligt H

 

 

 

Vill du också jobba med oss? Klicka på logotypen så kommer du till hemsidan.