RAW Food meny: Morotssoppa. Linfröknäcke med avocado, tomatcreme och rödbetsskott. Zuccinipasta med nässelpesto och polkabetor. RAW-bollar med lakrits, fikon och mandel. ”Mintpäronbollar” med macadamianötter. Key Lime paj, på valnöt, agavesirap, cashew och lime. Ananas och carotsmoothie med aprikos. Rabarb och jordgubbssmoothie med ingefära och hampa.

RAW Food meny: Morotssoppa. Linfröknäcke med avocado, tomatcreme och rödbetsskott. Zuccinipasta med nässelpesto och polkabetor. RAW-bollar med lakrits, fikon och mandel. ”Mintpäronbollar” med macadamianötter. Key Lime paj, på valnöt, agavesirap, cashew och lime. Ananas och carotsmoothie med aprikos. Rabarb och jordgubbssmoothie med ingefära och hampa.

Sveriges nya nationalarena ska inte bara klara av arrangemang för 65.000 åskådare, utan även vara en attraktiv möteplats för konferenser, banketter och utställningar . En flexibel partner som gärna skräddarsyr arrangemang efter kundernas önskemål.

Nere på gräsmattan på den nya nationalarenan står ett par UV-lampor och bearbetar en gul fläck vid hörnstolpen. Här är det perfektion som gäller – ett synsätt som också präglar arenans kök som kommer att serva arenans konferens- och mötesrum. Här finns en konferenskapacitet på 2.500 människor. Hur kommer man att arbeta med måltiderna till konferenserna? Köksmästaren Neil Ponsonby tar emot och börjar med att visa oss runt. Det är stort och splitternytt. Varmköket är större än en kvarterskrog. Kallskänken likaså. Här finns all tänkbar maskinell utrustning och bänkytor för säkert hundra skärbrädor. Kylkapaciteten är nästan oöverskådlig. Man får plats med en bil i varuhissen. Det här köket är byggt för att kunna accelerera som Usain Bolt och gå från ordinarie personalstyrkan på 18 personer, upp till 500 personer.

Tre Raw food-pigga själar: Benny från Grönsakshallen, Friends arenas Köksmästare Neil Ponsonby och patesseriansvarig Malin Lönneberg.

Tre Raw food-pigga själar: Benny från Grönsakshallen, Friends arenas Köksmästare Neil Ponsonby
och patesseriansvarig Malin Lönneberg.

Vi sätter oss i personalrummet tillsammans med Malin Lönneberg som är ansvarig för patisseriet. Tillsammans har dom redan avverkat en rad större events. Julbord för 26 000 personer. Banketter för dryga tusen gäster när Sverige spelade mot Argentina, Irland och England. Då anpassades menyerna efter gästerna. Ett arbetssätt som också tillämpas på konferenserna.

– Det är vi som ska vara den flexibla partnern, säger Neil. Han vill komma bort från det klassiska ”kaffe-lunchkaffe”- erbjudandet. Han tycker att det finns så mycket mer än ”kaffe-fralla”.

– Det är viktigt att se att gästerna är olika, säger Malin. För en gäst som konfererar en gång om året kan fikat ha mer karaktär av frossa.

– En gäst som konfererar ofta vill sällan ha ett blodsocker som far hit och dit, fortsätter hon.

Neil och Malin vill presentera andra alternativ för gästen. Och för den som sköter konferensbokningen, som sällan är samma person.

Ett alternativ till det traditionella konferensfikat som dom kommer att satsa på till hösten är Raw food. Det är veganmat som inte upphettats över 42 grader. Grönsakshallen Sorunda har haft flera kurser i Raw food tillsammans med Erica Palmkrantz som introducerade kosten i Sverige. Malin har lagat Raw food under ett par år.

– När novembermörkret kommer har jag provat att byta ut ett mål om dagen till Raw food och jag tycker att det ger mig mer energi, säger Malin. Hon älskar mat i alla dess former och vill inte enbart leva på raw food utan tycker det funkar bra att ta med sig delar av den in i vardagskosten.

– Yrkesmässigt tycker jag att det är kul att kunna påverka gästerna så att de får ut mer av sitt möte, fortsätter hon.

Benny Olsson på Grönsakshallen ser hur många av deras kunder blir alltmer medvetna om konferensfikats betydelse och satsar på en stark profil.

– Det är så viktigt att man får tillbaka energin i pauserna, säger han. Många som bokar konferenser lägger fokus på vad som ska sägas och pratas om på konferensen och glömmer eller bryr sig inte om vad som händer i pauserna.

– Jag gillar när det är ren mat. Det är inga konstigheter, inga tillsatser eller fusk. Det är viktigt för många idag, säger han, och lägger till att man får grym energi.

Grönsakshallens tips till konferensfikat

7562SÖTT

Tårtor, pajer

Mousser

Chokladpraliner

Petit Fourer

 

 

frystorkad jordgubbeNYTTIGT

Nötter

Frukt

Torkad frukt

Bär

 

 

nötterRAW FOOD

Cashewnötter

Agavesirap

Acaciapulver

Choklad-nibs (rå choklad)

 

 

Dura

SMAKRIKET

Ostar

Marmelader

Mjöl till scones

 

 

 

RAWFOOD_BOKBOKTIPS TILL DIG SOM VILL LÄRA DIG MER OM RAW FOOD

Erica Palmcrantzs tredje raw food-bok lägger fokus på detox och viktminskning. Boken innehåller program för 1, 3 , 7 och 21 dagar, kompletta med färdiga menyer och recept. Finns på Grönsakshallen Sorunda.