Erica Palmcrantz på en workshop på Grönsakshallen Sorunda.

Rawfood är ytterligare ett konkurrensmedel för den medvetna krogen – kanske som ett alternativ på lunchen, ett komplement på salladsbuffén eller en näringsrik kick för konferensgästerna.

Börja med att stänga av spisen, ugnen och stekbordet. Raw food är råvaror som inte hettats upp över 40 grader. Med en fet mixer, en matberedare, en mandolin och en kryddkvarn kommer du långt. Och med en liten torkugn* kommer du ännu längre. Råvarorna är frukter, bär, grönsaker, nötter, oljor och kryddor. Tänk bort kött, fisk och fågel, kokt pasta, ris och potatis. Nu kanske

Rawfood på svenska var Ericas första bok på temat.

många kockar börjar skruva oroligt på sig – vad f-n ska vi laga då?

Snabbaste och säkraste svar får du på en Raw food-kurs på Grönsakshallen Sorunda med Erica Palmcrantz författare till Rawfood på svenska. Några exempel till menyn är rödbetsbiffar gjorda på råa rödbetor mixade med lite pistagemandlar och avokado, en tabuleh där mandelmjöl fått ersätter cous cousen eller pasta gjord av zuccini strimlad med potatisskalaren. Erica upptäkte Rawfood för drygt fem år sedan under ett besök i Kalifornien.

– Kroppen blir glad av de här livsmedlen. Det är gott och nyttigt på köpet, säger Erica och tillägger att det inte är någon nyhet att vi borde äta mer frukt och grönt. Hon berättar att Rawfood ger en enorm energi och att kroppen har väldigt lätt att ta till sig näringen. I hennes uppföljande bok Raw Delight som lanserades i våras fokuserar hon

*En liten smidig torkugn för fruktchips och kakor. Kan användas till mycket annat också.

på bakverk. Här har traditionella mejerier fått kliva undan för kokosolja och kakaosmör. Sockret är ersatts med sirap, honung och dadlar. Osaltade cashewnötter mixade med lite vatten, päron och honung blir en gräddig kräm.

– Tänk att du kan äta något som är som både gott och nyttigt. Du kan ta ledigt från det ditt dåliga samvete, säger Erica.

Småkakor som till exempel havrekakor mixas med lite russin och äpplen, samt några dadlar och får torka i en 40 gradig ugn över natten istället för att bakas av. Till en Key West paj görs bottnen på pecannötter istället för Digestivekex. Och fyllningen görs på cashewnötter, lime och lite kokosolja. Glass eller sorbe kan enkelt lagas genom att mixa frysta bananer med olika sorters frysta bär.

Varför arrangerar Grönsakhallen Sorunda kurser?

Benny Olsson, Grönsakshallen Sorunda

– Vi gör det för både kunderna och för oss själva. När vi springer på något som är riktigt bra så frågar vi oss om det är något för våra kunder. Så var det med Raw Food – alla restauranger måste ju ha ett vegetariskt alternativ. När jag pratade med Erica kände jag direkt att det här var något för våra kunder. Hon ser ut som en c-vitamin, säger Benny och lägger till att en workshop ska vara kul, intressant och lärorik. Formatet anpassas efter innehållet, men tanken är att kursdeltagarna ska få vara med och laga och prova. Grönsakshallen Sorundas inköpare är alltid nyfikna på nya saker och kollar på mässor men även kunder som varit utomlands hör av sig med förfrågningar.

– Alla krogar som tycker det är kul med nyheter arbetar med oss, säger Benny.