Fler och fler kockar har fått upp ögonen för Grönsakshallen Sorundas färdigskurna sortiment av frukt och grönsaker. En riktig genväg som inte tummar på kvalitén.

Klockan halv fem på morgonen dras kniven ett sista varv på brynstålet. Maskineriet sparkas igång. Dagens första vitkålshuvud förlorar sin rot i en borr och på samma tid som du rör ut en sockerbit i kaffekoppen har den strimlats och skickats vidare i maskineriet som skär, tvättar, centrifugerar och paketerar ett par ton varje morgon. Det är fem personer som tar det tidiga morgonpasset på Grönsakshallens skäravdelning. Klockan åtta kliver ytterligare tio personer in, då både sallads- och fruktproduktionen drar igång.

– När jag började på Grönsakshallen för åtta år sedan skar vi ungefär ett ton frukt och grönt om dan. Idag är vi uppe i sex till nio ton, säger Rajah Nadarajah som är ytterst ansvarig för avdelningen för färdigskuret. Då låg avdelningen inklämd mellan ordermottagning, packning och lager. Idag ligger den i en egen byggnad mittemot huvudentrén till Grönsakshallen med en maskinpark på en yta motsvarande en tennisplan. Under hela förmiddagen pågår preppen inför morgondagens beställningar. Vid orderstoppet klockan tio vet man hur mycket som behövs och klockan tolv är det full fart i produktionen. På grönsaksavdelningen står tre man och matar ett löpande band med salladshuvuden. Maskinen skär och tvättar salladen, den blandas och centrifugeras innan den packas i påsar med livsmedelsgas.

– Nu är maskinen inställd på tio påsar i minuten. När vi kör vitkål så går det dubbelt så fort, säger Moorthy som tar emot den färdiga salladen. Den placeras i europallar, märkta med när salladen är tillverkad. I en annan maskin hälls en blandning av zuccini, blomkål, rödlök – även här tvättas grönsakserna i fyragradigt vatten innan de packas. Långt ifrån allt görs av maskiner. En trappa upp på fruktavdelningen jobbar ytterligare fem sex personer med att skära – apelsiner, äpplen, meloner. Det handlar om ett par ton om dagen. Och sedan man bytt ut sockerlagen till fruktsalladen mot äppeljuice har den blivit ännu populärare.

Värt att räkna på!

 

Köp några olika sorters hela salladshuvuden. Rensa, tvätta, skär eller plocka. Ta fram lämpligt förvaringskärl. Väg och mät. Kolla inköpspriset. Räkna med svinnet. Fundera över den verkliga arbetstiden inklusive rengöring av såväl arbetsstation som mottagning av varorna. Upptäck en grym genväg med Grönsakshallens färdigskurna sortiment.