Snart bjuder naturen på ett överflöd av fantastiska råvaror. Varför inte göra som man gjort i alla tiden och konservera lite av smakerna?

Robert Hedman
Key Account Grönsakshallen Sorunda.

– För mig handlar det mest om att bevara smakerna och förlänga säsongen men även att få möjligheten att smaksätta höstens och vinterns råvaror med lite av sommarens smaker, säger Robert Hedman om möjligheten att konservera lite av sommarens smaker. Hans favoriter är granskott och ramslöksbär som bara finns en kort tid om året att få tag på färska. Men han gillar även att pickla sommarens kantareller. 

– När de olika grönsakerna, bären och frukterna är i säsong så är de som bäst, när det gäller kvalitet och smak. Då är dom också prisvärda. Det är också en anledning till att konservera och spara lite av smakerna, säger han. 

Det finns många exempel på hur priset på råvaran varierar efter tillgången – den svenska sparrisen, färskpotatisen och jordgubbarna, för att nämna några. Men när väl säsongen är igång – är de väldigt prisvärda. 

– Sedan ska man naturligtvis njuta av alla råvarorna färska här och nu när säsongen är, avslutar han.