Ett DNA-prov på  Grönsakshallen Sorunda visar att lusten, nyfikenheten och den ständiga jakten på nya smaker sitter i generna. Det är en obotlig kärlek till mat.

Grönsakshallen Sorunda har alltid varit först med att hitta de senaste grönsakerna oavsett om det är närodlade små björkmusöron eller främmande asiatiska rötter.

– För mig är det här hela Grönsakshallen Sorundas kultur och his- toria, säger Benny Olsson som arbetar på marknadsavdelningen. Han har många historier om hur olika grönsaker nått Stockholm restau- rangmarknad.

– När någon kock varit ute och rest eller jobbat och ville ha tag i en viss produkt så ringer dom till oss, säger han. En gång ville en kund ha tag i färsk tomatillo från USA.

– Det gick inte att bara köpa hem en produkt så vi fyllde en hel contai- ner med olika grönsaker, bland annat 24 olika sorters chilifruk- ter. Dessförinnan fanns bara ”spansk peppar”, säger han.

Idag är chili en basvara. Men Grönsakshallen Sorunda arbetar fortfarande på samma sätt. Här är ett axplock av morgondagens smaker.

Foto: Bianca Brandon Cox

 

Bananblomma

De små vita skotten som ser ut som platta tändstickor är i själva verket små, små bananer som när de växt färdigt sitter ihop i en klase. De här små skotten kan friteras eller wokas – smakar… banan!

 


 

 

 

 

Jackfruit

Den mogna fruktpulpan är knallgul, söt och aromatisk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wingbean

Hela plantan är ätbar, smaken går åt sparrishållet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fingerlime

Kallas också för kaviarlime, full med små kulor med limesmak, från Australien

 

 

 

 

 

 

 

Saladitos

Torkade saltade plommon, om man verkligen diggar salt så funkar dom som snacks, annars är dom fina i grytor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naga jolokia

Behandla den här chilin med respekt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostronblad

Ostron för vegeterianer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brown sugar

Smakrikt råsocker stöpt i en kon, även kallad Pilocillo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Solrosskocka

Skön storlek, lätt att jobba med, stärkelserik – smaken går mot kronärtsskocka

 

 

 

 

 

 

 

 

Jujube

Asiatisk stenfrukt i storlek av en cocktailtomat, textur och smak går mot äpple/päron

 

 

 

 

 

 

 

 

Röd banan

En variant av matbananen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Rose apple

Krispig textur med smak åt äpple och päron

 

 

 

 

 

 

 

 

Sapodilla

Smaken går åt papayhållet med inslag av choklad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Angelicarot/ Kvanne

Finns i det samiska köket och används även i likörer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Körvelrot

Används som de klassiska rotfrukterna (morotsliknande)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Watermelon rättika

Grönt skal och rosa kött, servera den rå, otroligt fin färg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kefirlime

Använd bara skalet, enormt aromrikt. Limeblad kommer från kefirträdet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lakritsfrön

Används för att göra lakrits, komplement till lakritsroten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kakaofrukt

Chokladens mamma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Granatäpple

Vacker och dekorativ vitaminbomb som finns i många olika storlekar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Minikokosnötter

Skalde från det tjocka skalet, tunna skalet kvar, ihåliga.