På Akkurat har glasets betydelse för ölupplevelsen varit med sedan starten för drygt 20 år sedan.

– Vi har väl sådär uppåt 800 olika öl, jag har inte räknat,  svarar Sten Isacsson, alias Stene, krögaren bakom öltemplet Akkurat i Stockholm, när jag försöker skapa mig en överblick av sortimentet. Bakom den gedigna baren sitter inte mindre än 28 ölkranar och kylskåpen är fullmatade med både flaskor och fat. Namnet Akkurat, ”exakt” eller ”precis” på norska, kändes kul när dom startade 1995, under en tid då det öppnat många ”gröna skyltar pubar”.

– Ett brittisk-klingande namn fanns inte på kartan, säger Ste ne.

Akkurat är idag ett av världens främsta öltempel. Det främsta enligt RateBeer-siten.

– Vet du hur du ser om en pub serverar fräsch öl, när du kliver in och ser ett stort antal ölkranar? frågar han retoriskt.

– Antalet glas. Finns det inga glas i baren, då är ölkranarna bara för show och du kan fråga dig hur fräsch ölen är.

På Akkurat är ölglashängarna i taket i baren specialbyggda för att rymma så många glas som möjligt och det är som att arbeta under en stor kristallkrona.

En krog med fler glas är ovanligt…

– Har du sett en krog med fler glas så bjuder jag dig på en helkväll, skrattar han.

Glasets betydelse för ölupplevelsen har varit med sedan starten. Stene jobbade som diskare på olika nattklubbar när han var i 18-årsåldern och när Akkurat öppnade så installerades en separat glasdiskmaskin ganska omgående.

Vi går in i baren och plockar på måfå fram ett antal olika glas, både stapelbara och specialmodeller hängande i taket. Stene håller upp de olika glasen mot ljuset från fönstren. Dom ser verkligen rena ut.

– Putsar ni dom? frågar jag.

– Nej, det går inte, skrattar Stene, väl medveten om att det inom ett par timmar kommer att vara dubbla led i baren.

– Det stör inte mig om glasen har någon fläck på utsidan, eller är lite repiga, säger Stene och förklarar att det på något sätt visar vad dom är till för och att dom används.

Akkurat har Hygiengruppen som leverantör till diskrummet sedan drygt ett år.

– Det blev både billigare och vi fick ett bättre diskresultat. Då är det inte så mycket att snacka om, säger Stene och tillägger att det också handlar om att Joachim Bengtsson, Hygiengruppens säljare, levererar det som utlovats.

Diskrummet på Akkurat ser ut som vilket diskrum som helst. Bortsett från att Joachim har installerat vattenfilter till de bägge diskmaskinerna.

Filtren tar bort kalk och andra mineraler i vattnet, partiklar som annars blir kvar på glaset när det torkat. Men vattenfiltren gör också så att man kan sänka doseringen av diskmedel.

Akkurat har en egen uppfinning som också påverkar diskresultatet – en diskback där dom sågat bort botten.

– Det är inget emellan glasbacken och vattnet från diskmaskinen, förklarar Stene och tittar på några odiskade glas som står upp och nervända i diskstället. De sista skumresterna är kvar som ett organiskt mönster efter att någon njutit sin öl.

– Jag tycker det är vackert, säger han med en viss självinsikt om att det inte är helt normalt. Men så är det väl på ett öltempel. Akkurat.

SÅ FUNKAR DET:

Brita vattenfilter

Olika ämnen i vattnet påverkar diskresultatet, till exempel kan kalk lämna fläckar. I diskmedlet så finns ”komplexbildare” som gör vattnet mjukt och ger därmed ett bättre diskresultat. När vattnet går genom Britafiltret blir det mjukt och komplexbildaren fungerar istället som rengörare. Det gör att man kan sänka doseringen av diskmedel.