DSC_6774

Genom att filtrera vattnet med ett Brita-filter till diskmaskinen kan du minska på förbrukningen av kemikalier. Med samma filter förlänger du livslängden på ugnen, får bättre is i ismaskiinen och serverar ett godare kaffe.

Sverige är känt för ren luft och rent vatten. Det är inte i många länder där man kan dricka kranvattnet. Men trots att vattnet är bra för konsumtion är det inte optimalt för alla ändamål. Håkan Groschopp på Hygiengruppen förklarar.
– Vårt dricksvatten är rent för att dricka. Mineraler, magnesium, kalk, selen, natrium är ju till och med bra för kroppen. Men det är inte optimalt för att städa, diska eller tvätta med, säger han. Allt, kalk och mineraler, ”fälls ut” när vattnet torkar och blir fästen för annan smuts. Kaffebryggaren måste avkalkas med jämna mellanrum. Diskmaskinen ska rengöras regelbundet. Och många ungstillverkare rekommenderar vattenfilter till sina maskiner, som både förlänger livslängden på ugnen och förbättrar rengöringsprogrammens effektivitet.

I slutänden så hamnar ju dom i vårt avlopp, och reningsverken klarar inte av allt så då går det ut i Östersjön… Och så undrar man varför man inte kan äta fisken i Östersjön…

Ett företag som fått upp ögonen för rent vatten är restaurangen på den nyöppnade galoppbanan Bro Park, en bit utanför Stockholm som drivs av systrarna Brydling med familj. Den helt nya anläggningen omfattar både café, loungerestaurang och olika representationsrum och är byggd för att kunna ta emot flera tusen gäster vid stora arrangemang. I början av 2000-talet drev familjerna restaurang Marmite i Åre och där väcktes intresset för närodlat och närproducerat. Med åren utvecklades ett större hållbarhetsperspektiv. Jörgen Calmsund, är en av delägarna i familjeföretaget, berättar.
– När vi drev Åhléns restauranger mellan 2012 och 2014 hade vi som mest 98 procent ekologiskt på menyn, säger han. Och det var i det sammanhanget som han började titta på de döskalle- och varningtriangelmärkta produkterna i diskoch städförrådet.

– I slutänden så hamnar ju dom i vårt avlopp, och reningsverken klarar inte av allt så då går det ut i Östersjön… Och så undrar man varför man inte kan äta fisken i Östersjön…
Och där började resan mot att minska mängden kemikalier på restaurangen. Ett tag försökte man helt gå över till enbart såpa men det var inte tillräckligt effektivt. På nya anläggningen i Bro har man istället satsat på vattenfilter till diskmaskinen, ugnen, ismaskinen och till espressomaskinen. Och även om han ännu inte vill göra några långtgående analyser är han förvånad över resultatet, på till exempel vinglasen.
– En microduk och rent vatten och det ser ut som du har stått och putsat glasen en halv dag, säger han.
Ett enkelt sätt att förklara tekniken med rent vatten är filtret: det innehåller skal från kokosnötter. En mer avancerad förklaring är att diskmedel innehåller komplexbildare, eller så kallade mjukgörare, som gör vattnet mjukt. Britafiltret gör samma sak. Det innebär att komplexbildaren i diskmedlet istället fungerar som rengörare och doseringen kan sänkas.
– Jämför med tvättmedelsförpackningen du har hemma. Där ser du hur mycket mindre tvättmedel som behövs om du har ett mjukt vatten, säger Håkan. Lite mer konkret så innebär det att Hygiengruppen kan sänka förbrukningen av både diskmedel och torkmedel med 25 till 30 procent. Dessutom gör det rena vattnet att maskinerna håller längre.

Så här funkar det på Restaurang Horisont

Hur funkar vattenreningen hos er?
– Tidigare hade vi en annan diskleverantör och det gick väldigt mycket disk- och framförallt torkmedel. Sedan vi bytte och installerade vattenreningen så tror jag att vi dragit ner på kostnaden på kem med 35-40 procent. Dessutom blir det färre fläckar på bestick och glas. Vår diskmaskin går hela dagen, då vi serverar runt 650 lunch om dagen, plus grovdisk från köket. Det är det bästa vi gjort.

 

Intresserad av rent vatten? Kontakta Hygiengruppen, ring 08-511 700 77