Visst har man fått frågan ett par gånger? Jag har dock aldrig kunnat svara på det. Det vore som att be en musiker att välja ut vilken ton som låter bäst eller att fråga en yrkeschaufför vilket håll som är roligast att köra.

Vad folk egentligen undrar är ju vad jag som kock helst äteroch vad jag helst lagar. När man frågar en kock denna fråga så måste man skilja på dessa saker. Kreatörerna svarar i kör ”att den rätt de ännu inte lagat är den roligaste” och trygghetstorskarna mår bäst av att bara laga det de behärskar.

Min passion är grönsaker. När vi på Edsbacka skulle rotera i köket och man skulle gå från garnityrspis till luckan så var det i mitt fall högst motvilligt. Även om det kunde betyda ett steg upp i hierarkin så fanns det inte en bättre plattform för min kreativitet. Tre lådor jordig bladspenat kunde faktiskt få mig att längta till jobbet. Grönsaker är mottagliga för utveckling men där finns också marginaler för att kunna misslyckas. De tål mycket stryk men kräver samtidigt en öm hand. Växtrikets palett med smak, doft, färg och konsistens gör arbetet med grönsaker fullständigt gränslöst.

Tre lådor jordig bladspenat kunde faktiskt få mig att längta till jobbet.

Gröna saker är således favoriter på skärbrädan men inte förstavalet på tallriken. På den ligger favoriterna allt som oftast i tillfället. Som grillad korv rullad i aska på en klipphäll på Jogersö eller nystekt strömming på marknaden i Algutsrum. De bästa tuggorna ligger i stunder som med hummer och majonnäs på ett nyskurat båtdäck eller som en lakritsbåt vid ett sockerfall. Konsten att värdesätta och minnas sina smakupplevelser är nog snarare att uppskatta stunden och att ge smakerna den uppmärksamhet de behöver. Stress, buller och dåligt sällskap är nämligen alla skickliga blockerare av tungan och själens uppfattning. En bitter chokladfondant med len honungsglass hos Jaques Lameloise i Bourgogne kan mycket väl hamna i samma galleri som en kålpudding med kollegor efter en service. Den sjunde grundsmaken handlar om att befinna sig i nuet!

Daniel Norlander

Hissar: ”Sveriges Mästerkock” Skön Tv-underhållning där Leif Mannerström visar hur kvarnen ska dras!

Dissar: Hur miss handlat ska begrepp et ”Gastro-pub”egentligen bli? Vita dukar och grym mat på en

pub, det är konceptet!