Greppen att rekrytera personal blir allt mer kreativa. Auditions, workshops och tävlingar ska idag urskilja agnarna från vetet. Tider då man rekommenderades av kollegor är över och värvningar över en öl efter jobbet är bara så 1900-tal. Söker man nytt jobb idag kan man få genomgå en process som närmast liknar en valkampanj till Vita Huset.

Föreställ er de fem senaste köksmästare ni haft ståendes på en scen i färd att sälja in sig inför en jury?

Trodde väl inte det. Vi pratar om en yrkesgrupp som i bästa fall skrivit ned något som liknar ett CV på ett A4 nedstänkt av rödvinssky. Är det någon som tror att det finns en kock som tar sig igenom avancerade psykologiska tester utan att bli inspärrad? Kockar är ett besynnerligt litet folk och är det något jag lärt mig så är det att vi inte är särskilt förtjusta i rampljuset. Det finns en anledning till att kocken står i köket om jag säger så. Vem har någonsin varit på en intervju och gått igång när krögaren vill att kocken presenterar maten för gästen? Undantagen är lika få som yrkeschaufförer med blinkers.

Är det någon som tror att det finns en kock som tar sig igenom avancerade psykologiska tester utan att bli inspärrad?

Auditions är säkert ett kreativt sätt att nå rätt karaktärer till sitt företag men det är inte modellen för kockar. Jag tror helt enkelt man riskerar att missa de bästa kandidaterna om man tvingar dem till ett forum de undvikit hela sitt liv.

Att rekrytera kockar handlar för mig om att utläsa var de befinner sig i sin trappa och vad som gjort att de står på det steg de gör. En spikrak väg genom karriären betyder inte att man är den bäste för jobbet. Varje steg och varje erfarenhet formar oss, inte bara i vårt arbetsliv. Vissa brinner ut innan de är 25 och andras eld tar fart först efter 40.

Jag har gått igenom de flesta faser en kock gör under sin karriär. Hungrig elev. Tävlande egocentrisk karriärist. Ung pappa. Lagspelare i grymt kollektiv. Chef. Lunchkock. Egen företagare. Under en intervju kan jag enkelt sätta mig på samma trappsteg och se personen. Från det perspektivet är det också enklare att se var personen är på väg.

Daniel Norlander

Diggar: Juniorkockar. Alla borde ha en.

Dissar: Kött i alla hörn. När kommer fisk-renässansen?