Stockholms krogscen växer i snabb takt och krögarna tvingas vara rejält på tå för att vara bäst i klassen. De stora aktörerna blir större och givetvis allt viktigare även i sina roller att tillgodose sysselsättning för huvudstadens alla kockar. Många öppna köksdörrar har skapat en situation där det just nu finns väldigt lite konkurrens men en uppsjö med alternativ. Att vara kock i Stockholm är för närvarande behagligt. Även om man råkar vara en sämre variant. Jag har i tidigare krönikor angripit kvaliteten på utbildningarna som delvis ansvariga för bristen på kockar. Jag anser förvisso fortfarande att de är högst verklighetsfrämmande och direkt farliga för det här yrkets fortlevnad. Det är dock bara en fråga om dugligheten och till en viss del inställningen. Där kan vi i branschen ta ett större ansvar och påverka vår framtida rekryteringsbank. Men när det gäller bristen på kvantitet i staden så hör den rimligtvis ihop med Stockholms snabba tillväxt och det ansvaret vilar snarare hos stadens politiker som måste ge näringslivet förutsättningar att kunna rekrytera arbetskraft i samma takt den tillåts växa.

Det står för närvarande inte mindre än 290 000 personer i Stockholms stads bostadskö och staden räknar med ett under-skott på nära 73 000 bostäder. Hur många av dessa är potentiella kockar och servitörer från landsbygden? Hur många av dessa tvingas ta mindre ambitiösa jobb i landsorten som slutligen släcker lågan som får dem att försvinna från branschen? För gott. Hur många förlorar vi till en mer behaglig tillvaro i exempelvis Norge? Jag gillar konkurrens. Den reglerar kravbilden som både anställda och arbetsgivare har av varandra. Den ger längre relationer och mer stadga. Dessutom tvingar den alltid den lägsta nivån att höja sig för att få leka med den högsta. Det är bra för alla kök. Alla kök behöver också kunna erbjuda kockar anställning utifrån förutsättningar som inställning, kompetens och ett bra CV. Inte för att de råkar ha en bostad i Stockholm!

 

Daniel Norlander

Rekryteringsansvarig på Majola RestaurangKonsult

 

Diggar: Kvaliteten på laktosfria produkter 2012

Dissar: Bristen på roliga gästspel i Stockholm